MSc in Farmacie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Hoe is het genetisch profiel van een patiënt van invloed op de werkzaamheid van een geneesmiddel? Hoe kan gedragsbeïnvloeding de therapietrouw van patiënten vergroten? Hoe is de kwaliteitszorg tijdens de productie van geneesmiddelen gewaarborgd, en hoe kun je fouten signaleren, afhandelen en voorkomen?

Farmacie is een breed vakgebied, zoals blijkt uit bovenstaande vragen. Als je de master Farmacie volgt, word je opgeleid tot geneesmiddelexpert en daarmee tot spil in de gezondheidszorg. Je hebt uitgebreide kennis over geneesmiddelen, hun werkzaamheid, veiligheid en productie, maar ook over het ontstaan en verloop van verschillende ziektebeelden. Met deze kennis kun je patiënten begeleiden bij goed geneesmiddelgebruik en zorgverleners adviseren over de juiste geneesmiddelkeuze. Als je belangstelling hebt voor zowel de bètawetenschappen als de gezondheidszorg, dan is de opleiding Farmacie geschikt voor jou.

Het totale studieprogramma beslaat drie jaar. In de beginfase ligt de nadruk op verdieping en uitbreiding van basiskennis die je tijdens de bachelor hebt opgedaan. Ook loop je in deze fase je eerste stage in de apotheekpraktijk. Later in de opleiding voer je je eigen wetenschappelijk onderzoek uit. In het laatste jaar bereiden vakken je voor op de beroepspraktijk. Je gaat stage lopen in zowel een openbare apotheek als een ziekenhuisapotheek. Ook is er ruimte voor specialisatie in de patiëntenzorg of productzorg.

Waarom dit programma in Groningen?

 • De opleiding Farmacie in Groningen heeft een sterke focus op wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de apotheekpraktijk
 • Veel keuzeruimte tijdens onderzoeksdifferentiatie
 • Beste master Farmacie volgens Keuzegids Masters 2017 en Elsevier
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.

Programma

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 60 EC

Het is mogelijk voor je masterproject een tijd naar het buitenland te gaan. Plan dit op tijd in overleg met de studieadviseur.

Toelatingseisen

Specifieke eisen Extra informatie
Minimum kennis

Een goede kennis van het Nederlands is verplicht. De meeste studieboeken zijn Engelstalig, kennis van het Engels op vwo-niveau is vereist.

Vooropleiding Het bachelordiploma Farmacie, behaald in Groningen of Utrecht, geeft toegang tot de masteropleiding. Met een verwant diploma of HBO-diploma is toelating via de examencommissie noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor de studieadviseur van de opleiding. De colleges en practica worden in het Nederlands onderwezen. Apotheekstages vormen een belangrijk deel van de opleiding.

Inschrijvingsdeadlines

Type student Deadline Start opleiding
Nederlandse studenten

15 oktober 2020

01 mei 2021

15 oktober 2021

01 februari 2021

01 september 2021

01 februari 2022

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Kosten Vorm
EU/EER 2020-2021 € 2143 voltijd

Arbeidsmarkt

Na de masteropleiding kun je aan de slag in de apotheek. De ene apotheek is echter de andere niet: in de openbare apotheek heb je veel rechtstreeks patiëntencontact, in de ziekenhuisapotheek krijg je veel met complexe medicatie te maken en in de industrie-apotheek ligt de focus op de bereiding en productie van geneesmiddelen. Voor zowel het specialisme openbaar apotheker als het specialisme ziekenhuisapotheker dien je na de master nog een vervolgopleiding te doen.

Apotheker is echter niet de enige mogelijkheid die je na je afstuderen hebt. Zo kun je bijvoorbeeld het onderzoek in, aan een universiteit, in de industrie of bij klinische geneesmiddelstudies. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om eerst een PhD te doen en daarmee hun doctorstitel te behalen.

Naast de apotheek en het onderzoek zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Je kunt beleidsadviseur worden bij bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid of een zorgverzekeraar. Ook kun je klinisch chemicus of toxicoloog worden. Waar je voorkeur ook ligt, na de master Farmacie ben je breed opgeleid en dus breed inzetbaar!

Potentiële beroepen

 • Adviseur bij een verzekeraar
 • In opleiding tot klinisch chemicus in een ziekenhuis
 • Ziekenhuisapotheker, apotheker in een openbare apotheek of industrie
 • Onderzoeker aan een universiteit, voor een medicijnenfabrikant of bij patiëntenstudies
 • Beleidsmedewerker bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Onderzoek

Pas je eigen voorkeuren en wensen in!

Naast het verplichte programma geeft de masteropleiding Farmacie in Groningen je de kans om je te verdiepen in vakgebieden die jóu interesseren. Vooral tijdens je onderzoeksdifferentiatie is er veel ruimte voor eigen voorkeuren en wensen. Je volgt voorbereidende keuzevakken en een onderzoeksproject van ongeveer 20 of 30 weken.

Tijdens dit onderzoeksproject doe je, onder begeleiding van een onderzoeker, experimenten en een literatuurstudie. Uiteindelijk presenteer je jouw resultaten met een voordracht. Het doel van het onderzoeksproject is kennis te maken met wetenschappelijk onderzoek en te leren hoe dit kan worden aangepakt.

Bovendien leer je hoe je onderzoeksresultaten op een wetenschappelijke manier wereldkundig maakt. Je participeert in lopend onderzoek binnen het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP). Ook kun je je onderzoeksproject buiten de Rijksuniversiteit Groningen of in het buitenland doen.

Laatst bijgewerkt op jul 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder