Master in de biomedische wetenschappen

Algemeen

2 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

CORONAVIRUS UPDATE: Er worden aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van Coronavirus tegen te gaan. Onze online onderwijsplatforms worden optimaal benut, terwijl verplichte maskers en sociale afstandsverdeling onze studenten op de campus beschermen. Vanwege de onzekere aard van de pandemie kunnen we niet bepalen of deze maatregelen komend studiejaar van kracht gaan. We volgen de richtlijnen van de autoriteiten om een veilige omgeving voor onze internationale studenten te garanderen.

De 21ste eeuw begon als de eeuw van de moleculaire levenswetenschappen. Sinds de jaren negentig, toen wetenschappers ons inzicht in de moleculaire basis van levensprocessen enorm verbeterden, hebben de levenswetenschappen zich in een enorm tempo ontwikkeld. Diverse doorbraken, waaronder het in kaart brengen van het menselijk genoom, leiden tot de snelle ontwikkeling van onderlinge relaties tussen voorheen autonome wetenschappelijke disciplines zoals genetica, geneeskunde, farmacologie, biologie en milieukunde.

Dit creëert nieuwe perspectieven voor de academische wereld en het bedrijfsleven. De investeringen zijn enorm: overal ter wereld lanceren universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven nieuwe onderzoeksinitiatieven, onderwijsprogramma's en bedrijfsgerelateerde activiteiten.

In overeenstemming met haar Lissabon-strategie , die gericht is op een ambitieuzere versterking van de kenniseconomie van Europa, ondersteunt de EU de verdere ontwikkeling van genomica en biotechnologie krachtig. En dit zijn slechts twee van de vele toekomstige wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de levenswetenschappen, waaronder proteomica, bio-informatica, bio-elektronica en beeldvorming, die allemaal talloze toepassingen hebben voor de menselijke gezondheid, welzijn en welvaart.

De Master in de Biomedische Wetenschappen richt zich op state-of-the-art methodologie, kennis, inzicht en academische vaardigheden, waardoor afgestudeerden de moleculaire mechanismen van gezondheid en ziekte als onafhankelijke onderzoekers kunnen ontrafelen. Het programma biedt studenten de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het goed ontwerpen van een wetenschappelijk onderzoeksproject.

Er worden drie specialisaties aangeboden:

 • Bio-elektronica en nanotechnologie
 • Environmental Health Sciences
 • Klinische moleculaire wetenschappen

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Alle kandidaten moeten bij de start van de masteropleiding in september in het bezit zijn van ten minste een universitair diploma of getuigschrift of een diploma hoger onderwijs gelijkwaardig aan een bachelordiploma (180 ECTS-studiepunten).

Kandidaten moeten houder zijn van een bachelordiploma of diploma in biomedische wetenschappen, biologie, geneeskunde of scheikunde. Kandidaten met een andere opleiding, zoals elektronische en medische techniek, dienen contact op te nemen met de coördinator voor specifieke regelingen.

De examencommissie van de opleiding beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk op het academisch record van de aanvrager. Voldoende kennis van het Engels is vereist en wordt bevestigd door een intakegesprek of door een voldoende score op een taaltoets te presenteren
zoals TOEFL of IELTS. Online voorregistratie is verplicht. De examencommissie neemt alleen naar behoren ingevulde aanvraagdossiers in behandeling.

Deadline voor indiening:

 • voor EER-studenten: 15 augustus
 • voor niet-EER-studenten: 1 mei

Aanvragers worden zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld van de beslissing van de examencommissie. De inschrijving wordt actief na betaling van het collegegeld, vermeerderd met een premie voor de ziektekostenverzekering voor niet-EER-studenten.

Carriere vooruitzichten

Bio-elektronica en nanotechnologie

 • Toegepast en fundamenteel onderzoek bij universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekscentra.
 • Onderzoek en ontwikkeling in bedrijven die gespecialiseerd zijn in farmacie, diagnostiek, biotechnologie en medische technologie.
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid, milieubehoud, genetica en informatiediensten.
 • Doctoraatsstudies in wetenschappelijke en biomedische disciplines.

Environmental Health Sciences

 • Fundamenteel en toegepast onderzoek aan universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid en milieubehoud
 • Voedselveiligheidsinstanties
 • Onderzoek en ontwikkeling in bedrijven die gespecialiseerd zijn in farmacie, diagnostiek en milieugezondheid
 • Ph.D. programma's in wetenschappelijke en biomedische disciplines
 • Onderwijs

100% van de afgestudeerden had binnen 1 jaar na afstuderen een baan in bovengenoemde vakgebieden.

Klinische moleculaire wetenschappen

 • Fundamenteel en toegepast onderzoek aan universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid, genetica en public relations
 • Onderzoek en ontwikkeling in de farmaceutische en biotechnologische industrie
 • Ph.D. programma's in wetenschappelijke en biomedische disciplines
 • Onderwijs
Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

Hasselt University is a young, dynamic centre of expertise for teaching, research and service provision. It regards it as its social responsibility to contribute actively to a sustainable and innovati ... Lees meer

Hasselt University is a young, dynamic centre of expertise for teaching, research and service provision. It regards it as its social responsibility to contribute actively to a sustainable and innovative region. It aspires to be a hub in this innovation web. Lees Minder
Hasselt , Diepenbeek + 1 Meer Minder