Master in de biomedische wetenschappen

Algemeen

2 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

De 21e eeuw begon als de eeuw van de moleculaire levenswetenschappen. Sinds de jaren 1990 toen wetenschappers sterk verbeterd onze inzichten in de moleculaire basis van levensprocessen, hebben de life sciences ontwikkeld tegen een ongelofelijke snelheid. Verschillende doorbraken, waaronder het in kaart brengen van het menselijk genoom, leiden tot de snelle ontwikkeling van de onderlinge relaties tussen de voorheen autonome wetenschappelijke disciplines zoals genetica, geneeskunde, farmacologie, biologie en milieukunde.

Dit creëert nieuwe perspectieven voor de academische en zakelijke wereld. Investeringen zijn enorm: over de hele wereld lanceren universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven nieuwe onderzoeksinitiatieven, onderwijsprogramma's en bedrijfsgerelateerde activiteiten.

In overeenstemming met haar Lissabon-strategie , gericht op een meer ambitieuze versterking van de Europese kenniseconomie, steunt de EU krachtig de verdere ontwikkeling van genomica en biotechnologie. En dit zijn slechts twee van de vele toekomstige wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de levenswetenschappen, waaronder proteomica, bio-informatica, bio-elektronica en beeldvorming, die allemaal talloze toepassingen hebben voor de menselijke gezondheid, welzijn en welvaart.

De Master in de biomedische wetenschappen richt zich op state-of-the-art methodologie, kennis, inzicht en academische vaardigheden, waardoor afgestudeerden de moleculaire mechanismen van gezondheid en ziekte als onafhankelijke onderzoekers kunnen ontrafelen. Het programma biedt studenten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het juiste ontwerp van een wetenschappelijk onderzoeksproject.

Drie specialisaties worden aangeboden:

 • Bio-elektronica en nanotechnologie
 • Environmental Health Sciences
 • Klinische Moleculaire Wetenschappen

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Alle aanvragers moeten ten minste een universitair diploma, een universitair diploma of een diploma hoger onderwijs hebben dat overeenkomt met een bachelordiploma (180 ECTS), bij de start van de masteropleiding in september.

Kandidaten moeten houder zijn van een bachelordiploma of een diploma in de biomedische wetenschappen, biologie, geneeskunde of scheikunde. Kandidaten met een andere opleidingsachtergrond, zoals elektronische- en medische technologie, moeten contact opnemen met de coördinator voor specifieke voorschriften.

De examencommissie van het programma evalueert elke aanvraag afzonderlijk over het academisch dossier van de kandidaat. Voldoende kennis van het Engels is vereist en moet worden bevestigd door een intakegesprek of door een voldoende score op een taaltest te presenteren
zoals TOEFL of IELTS. Online pre-registratie is verplicht. De examencommissie neemt alleen naar behoren ingevulde aanvraagdossiers in overweging.

Uiterste datum voor indiening:

 • voor EER-studenten: 15 augustus
 • voor niet-EER-studenten: 1 mei

Aanvragers worden zo snel mogelijk op de hoogte gesteld van de beslissing van de examencommissie. De inschrijving wordt actief na betaling van het collegegeld, verhoogd met een premie voor ziektekostenverzekering voor niet-EER-studenten.

Carriere vooruitzichten

Bio-elektronica en nanotechnologie

 • Toegepast en fundamenteel onderzoek aan universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekscentra.
 • Onderzoek en ontwikkeling in bedrijven gespecialiseerd in de farmacie, diagnostica, biotechnologie en medische engineering.
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid, milieubehoud, genetica en informatiediensten.
 • Doctoraatsstudies in wetenschappelijke en biomedische disciplines.

Environmental Health Sciences

 • Fundamenteel en toegepast onderzoek aan universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid en milieubehoud
 • Voedselveiligheidsagentschappen
 • Onderzoek en ontwikkeling in bedrijven die gespecialiseerd zijn in de farmacie, diagnostica en milieutechnologie
 • PhD-programma's in de wetenschappelijke en biomedische disciplines
 • Pedagogiek

100% van de afgestudeerden had een baan in de bovengenoemde velden binnen 1 jaar na afstuderen.

Klinische Moleculaire Wetenschappen

 • Fundamenteel en toegepast onderzoek aan universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra
 • Overheidsinstanties en centra die zich richten op volksgezondheid, genetica en PR-bureaus
 • Onderzoek en ontwikkeling in de farmaceutische en biotechnologische industrie
 • PhD-programma's in de wetenschappelijke en biomedische disciplines
 • Pedagogiek
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Hasselt University is a young, dynamic centre of expertise for teaching, research and service provision. It regards it as its social responsibility to contribute actively to a sustainable and innovati ... Lees meer

Hasselt University is a young, dynamic centre of expertise for teaching, research and service provision. It regards it as its social responsibility to contribute actively to a sustainable and innovative region. It aspires to be a hub in this innovation web. Lees Minder
Hasselt , Diepenbeek + 1 Meer Minder