Master in medische stralingsfysica

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Sinds de ontdekking van röntgenstralen en radioactiviteit eind 1800 werd ioniserende straling in de geneeskunde gebruikt voor diagnostische en therapeutische doeleinden. Tegenwoordig wordt de helft van alle kankerpatiënten ter wereld behandeld met radiotherapie en diagnostische methoden op basis van zowel ioniserende als niet-ioniserende straling vormen een belangrijke hoeksteen van de moderne geneeskunde. Als medisch fysicus ben je de medische expert op het gebied van zowel de fysieke als biologische aspecten van straling en ben je verantwoordelijk voor het veilige en optimale gebruik van straling.

Ons masterprogramma biedt je de diepgaande, interdisciplinaire kennis die nodig is om deze verantwoordelijkheden te vervullen, en traint je ook om een leider te zijn in de constante ontwikkeling van de klinische praktijk. Het bereidt je ook voor op een carrière in de industrie, bij de Zweedse autoriteit voor stralingsveiligheid en in onderzoek. Na het beheersen van het Zweeds en het toevoegen van een korte inleidende cursus aan je curriculum, zul je ook de professionele graad van medisch fysicus behalen.

Redenen om voor Stockholm University te kiezen

Studeer aan de rand van de wetenschap, in het hart van de geschiedenis

Stockholm is de thuisbasis van Radiumhemmet, de eerste oncologische kliniek in Zweden opgericht in 1910. Sinds 1938 maakt Radiumhemmet deel uit van het Karolinska Universitair Ziekenhuis in Solna, waar ook de divisie Medical Radiation Physics is gevestigd. Hier zijn veel van de moderne radiotherapie-technieken ontwikkeld, zoals brachytherapie, Intensity Modulated Radiation Therapy (IMRT) en Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT) die elk jaar duizenden patiënten over de hele wereld behandelen en genezen. Het is ook hier dat het masterprogramma in Medical Radiation Physics wordt gegeven door actieve onderzoekers in het veld in nauwe samenwerking met de klinische experts van het ziekenhuis.

Eersteklas, translationeel onderwijs met veel mogelijkheden

Medische stralingsfysica is een zeer interdisciplinaire wetenschap die zich uitstrekt over vele gebieden, waaronder natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie en geneeskunde. Dit houdt specifieke uitdagingen in bij het bestuderen van medische stralingsfysica en stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het onderwijs. Het benadrukt ook het belang van samenwerking met experts uit andere vakgebieden. Omdat het masterprogramma wordt uitgevoerd door de onderzoeksafdeling voor medische stralingsfysica, zijn alle leraren beide zeer geïnvesteerd in en toegewijd aan onderwijs. Alle docenten zijn ook actieve onderzoekers in het veld met lopende projecten met nationale en internationale medewerkers uit verschillende vakgebieden.

Als student van de masteropleiding ontvang je daarom onderwijs van de hoogste kwaliteit en sta je in nauw contact met het nieuwste onderzoek. Daarnaast krijgt u ook een diepgaand inzicht in de klinische realiteit van de vele leraren uit het ziekenhuis, waar u ook uw klinische praktijk in het programma zult doen. Afhankelijk van je interesses en het soort carrière dat je na je afstuderen na wilt streven (bijv. Klinisch, academisch, etc.), kan het graadproject van 30 studiepunten in het ziekenhuis worden gedaan, bij een van de onderzoekers van de divisie, of in samenwerking met de industrie.

126159_photo-1562415072-ee88155b809a.jpgValentyn Mytchyk / Unsplash

Programmastructuur

Omdat het masterprogramma in medische stralingsfysica gelijk is aan de laatste twee jaar van beroepsopleiding om medisch fysicus te worden, zijn alle cursussen verplicht. In het eerste jaar zul je radiobiologie en stralingsbescherming bestuderen, en de diagnostische specialiteiten van de medische fysica behandelen, inclusief de klinische praktijk op alle diagnostische afdelingen in het ziekenhuis.

Het tweede jaar is gewijd aan bestralingstherapie (inclusief vijf weken klinische praktijk) en aan het graadproject, dat is vastgesteld op 30 studiepunten. Het onderwerp van het project hoeft geen klinische band te hebben en veel van onze afgestudeerden werken vervolgens in de industrie, bij de Zweedse autoriteit voor stralingsveiligheid, en / of streven een carrière in onderzoek na.

Het Zweedse creditsysteem is compatibel met de Europese standaard ECTS. 30 ECTS komt overeen met een semester voltijdstudies.

Eerste jaar

 • Beeld- en systeemanalyse FK7064 9 credits
 • Basic Radiobiology FK7065 9 credits
 • Stralingsbescherming en omgevingsradiologie FK8030 7,5 credits
 • Fysica van diagnostische radiologie FK8031 10,5 credits (start)
 • Fysica van diagnostische radiologie FK8031 10,5 studiepunten (vervolg)
 • Magnetic Resonance Imaging FK8032 10 credits
 • Physics of Nuclear Medicine FK8037 11 studiepunten
 • De professionele rol van de medisch fysicus FK8038 3 studiepunten

Tweede jaar

 • Radiotherapie Fysica en biologie FK8035 22,5 studiepunten
 • Klinische radiotherapie fysica en biologie FK8036 7,5 studiepunten
 • Degree Project FK9006 30 studiepunten

Voorbeelden van recente diplomaprojecten

 1. Klinische optimalisatie van een geregulariseerd reconstructie-algoritme in PET. (2018)
 2. Risico op tweede kanker door protonentherapie van borstkanker - impact van fysiologische en radiobiologische onzekerheden. (2018)
 3. Ray Cast / Dose Superposition-algoritme voor protonenraster-therapie. (2017)

Carriere vooruitzichten

Met een Master of Science graad in Medical Radiation Physics van Stockholm University van Stockholm University , kun je werk vinden op verschillende gebieden, waaronder stralingsbescherming en de industrie die betrokken is bij de productie van de hardware en software die nodig is voor de medische toepassingen van ioniserende straling. Je kunt ook een carrière in onderzoek nastreven (zowel in Zweden als in het buitenland).

Door het Zweeds te beheersen en onze basiscursus Inleiding tot anatomie, fysiologie en oncologie aan je curriculum toe te voegen, kun je ook een professionele graad als medisch fysicus behalen. Hierdoor komt u in aanmerking om een certificaat aan te vragen om als medisch fysicus in de kliniek te werken. Het certificaat wordt verleend door de National Board of Health and Welfare.

Waarom Stockholm University ?

Studeren aan Stockholm University van Stockholm University maakt een verschil

Stockholm University is een van de 100 hoogst gerangschikte universiteiten ter wereld en de grootste instelling voor hoger onderwijs in Zweden met onderwijs van topkwaliteit en uitstekend onderzoek op een groot aantal gebieden.

Onze campus ligt in het Royal National City Park, op slechts enkele minuten van het centrum van de stad Stockholm. Stockholm is onlangs beoordeeld als de veiligste hoofdstad van Europa en staat bekend om zijn vele groene en schone gebieden. Stockholm is toonaangevend op gebieden als maatschappelijk welzijn, gelijkheid, IT, duurzaamheid en innovatie. Bekend als een open samenleving, staat Zweden ook op de tweede plaats in de wereld in de Social Progress Index.

Toelatingseisen

Bachelor of Science Degree, inclusief ten minste 90 studiepunten in de natuurkunde, evenals kennis die overeenkomt met:

 • Stralingsbronnen met medische toepassingen, 7,5 pk (FK5028)
 • Interactie van ioniserende straling met materie, 9 pk (FK5029)
 • Stralingsdetectoren en meetmethoden, 7,5 pk (FK4016)
 • Stralingsdosimetrie, 7,5 pk (FK4014)
 • Basiskennis van anatomie, fysiologie en oncologie

Kennis gelijkwaardig aan Zweedse bovenbouwcursus Engels B / Englis.

Aanvragen en collegegeld zijn verplicht tenzij u een EU / EER-burger bent of een permanente verblijfsstatus in Zweden hebt (of een tijdelijke verblijfsvergunning voor andere redenen dan studies).

Laatst bijgewerkt op November 2019

Over de school

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-clas ... Lees meer

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-class education in a number of programs and courses, at the Master's level more than 30 study programs are given in English. Lees Minder