Master of Arts in de muziektherapie

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Combineer je sociale vaardigheden met je creativiteit!

Muziektherapie is het wetenschappelijk onderbouwde therapeutische gebruik van muziek ter bevordering van emotionele, cognitieve, sociale en fysieke integratie en herstel. Als een benadering van kunsttherapie kan het bijdragen aan activering, stabilisatie en herstel in de context van preventie, acute interventie en revalidatie. Zowel in de wetenschap als in de klinische praktijk is er een toenemende belangstelling voor muziektherapie als een belangrijke aanvulling op standaardzorg.

Muziektherapeuten zijn al meer dan 50 jaar opgeleid in Europa. De SRH University Heidelberg biedt al meer dan 30 jaar cursussen muziektherapie.

MA in muziektherapie

De toegepaste masteropleiding is verankerd in het Evidence-Based Practice Model binnen medische en gezondheidswetenschappelijke context. Het biedt een uitgebreide therapie-opleiding inclusief verschillende therapeutische benaderingen. Praktische onderwerpen zijn afgestemd op theoretische onderwerpen en zijn gebaseerd op huidig onderzoek. De ontwikkeling van de persoonlijkheid van de therapeut van de student wordt gestimuleerd en ondersteund door zelfexploratie van muziektherapie en therapiebegeleiding.

SRH Heidelberg University - Your Alma Mater

Als een van de oudste en grootste landelijke landelijke universiteiten stellen we normen op het gebied van onderwijs. We geven kennis waarmee u echt verder kunt - praktisch, innovatief en creatief. Een zeer belangrijk onderdeel van dit proces is de nauwe samenwerking tussen studenten en docenten. Ons concept voor succes: we bieden nieuwe, praktische cursussen, individuele ondersteuning en een snelle weg naar de arbeidsmarkt. Voor onze studenten betekent dit de beste kans op een optimale start in het professionele leven - met een hecht netwerk van verbindingen met ondernemingen en onderwijsinstellingen wereldwijd.

School of Therapeutic Sciences - Your School

De diversiteit van therapeutische benaderingen binnen een geïntegreerde school - muziektherapie, dansbewegingen, fysiotherapie en bezigheidstherapie - biedt de beste voorwaarden voor een modern, interdisciplinair begrip van patiënten, gezondheid en gezondheidszorg, en behandelingsopties.

We bieden niet alleen bachelor- en mastergraden voor studenten, maar er is ook de mogelijkheid voor een doctoraat binnen bestaande samenwerkingsverbanden met andere universiteiten.128105_Music_Therapy_M_A_Program.jpg

Onze filosofie: onderwijs, praktijk en onderzoek onder één dak

Op feiten gebaseerde praktische knowhow

De MA in muziektherapie is een toegepaste graad die praktische klinische competentie en de onderzoekskennis biedt die nodig is voor de moderne muziektherapiepraktijk. We zijn gericht op het evidence-based praktijkmodel en bieden een sterke basis van psychologie, gezondheid en neurowetenschappen. Ons educatieve model stelt onze studenten in staat om klinische problemen kritisch te beoordelen en op een competente manier aan te pakken.

Competentie ontwikkelen

Studenten ontwikkelen hun muzikale competenties voor klinisch werk in kleine groepen. De geïntegreerde klinische training garandeert ervaring in de dagelijkse praktijk evenals de individuele focus tijdens de training. In onze leskliniek passen de studenten hun kennis toe in direct contact met onze patiënten en worden ze begeleid door professionals in muziektherapie. Door intensieve zelfverkenning en therapeutische supervisie bereiden we hen voor op de persoonlijke en professionele uitdagingen van deze branche.

Duits Instituut voor Toegepaste Therapieonderzoek (DIAT eV)

We zijn ongeveer 10 jaar hartstochtelijk betrokken bij onderzoek naar muziektherapie. Veel projecten worden uitgevoerd in ons eigen psychofysiologisch laboratorium, maar we werken ook samen met onze nationale en internationale partners. Geïnteresseerde studenten kunnen werken aan een bestaand project en bijdragen aan de ontwikkeling van onderzoek via hun masterproeven.

Competentie studeren - Het kernprincipe

Het CORE-principe - competentiegericht onderzoek

Belangrijkste succesfactoren van het CORE-principe:

Les- en leermethoden activeren

Om ervoor te zorgen dat verworven kennis wordt behouden, wordt u op een praktische manier geïnstrueerd (casestudy's, teamprojecten, rollenspellen en presentaties).

Op competentie gebaseerde onderzoeksmethoden

Uit de overvloed aan beschikbare beoordelingsmethoden (mondeling examen, presentatie, projecten) selecteren we de methode die het best de relevante competenties weerspiegelt.

Op het onderwerp gerichte blokken van 5 weken

In plaats van meerdere onderwerpen tegelijkertijd te behandelen, kunt u zich volledig concentreren op maximaal twee onderwerpen binnen een blok van 5 weken.

Professionele en individuele supervisie sluiten

We zullen je zowel professioneel als individueel begeleiden tijdens je studie en je helpen bij organisatorische zaken. Een gekwalificeerde mentor begeleidt je vanaf het begin van je studie. Bovendien ontvangt u individuele coaching en professionele begeleiding van onze loopbaandienst.

Alle feiten in één oogopslag

 • Duur: twee jaar (voltijds)
 • Startdatum: jaarlijks, vanaf 1 oktober
 • Toelatingseisen:
  • Bachelor's degree (of gelijkwaardig) van een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs (minimaal: zes semesters) in sociale of humanistische wetenschappen of muziek
  • Persoonlijke en artistieke geschiktheid (geslaagd voor toelating)
  • Cursustaal: Engels
  • Bewijs van Engels: IELTS 6.5 / TOEFL 80 of ander bewijs van Engelse taalbeheersing
 • Diploma: Master of Arts (muziektherapie), 120 sp
 • Collegegeld:
 • 690 EUR per maand
 • Eenmalige registratiekosten van 750 EUR of 1.000 EUR voor aanvragers uit landen met visumverplichtingen.

Module-overzicht op vakken gerichte blokken van vijf weken

Ons academisch jaar is verdeeld in acht blokken. De blokken zijn zo gerangschikt dat de inhoud zich geleidelijk ontwikkelt en op elkaar voortbouwt. Studenten hebben de mogelijkheid om hun muziekcompetenties te ontwikkelen gedurende de volledige duur van hun studie. Zelfexploratie-, toezicht- en adviesprocessen zullen de ontwikkeling naar een professionele therapeutische persoonlijkheid bevorderen.128106_Skjermbilde2019-12-17kl.19.54.29.png

Studies beginnen met een 14-daagse introductiemodule aan het begin van de opleiding. Deze universiteitsbrede voorbereidende fase ondersteunt je bij het verwerven van basisvaardigheden in het kader van ons gerichte leeraanbod vanaf de eerste dag.128107_Skjermbilde2019-12-17kl.19.55.54.png

Investeer in je toekomst

Collegegeld

Wij zijn een door de overheid erkende en erkende universiteit. Het collegegeld stelt ons in staat om een geoptimaliseerde omgeving te bieden voor studeren en leren.

Financiële opties

Naast de populaire BAföG-beurzen kun je je studies ook financieren via beurzen van verschillende stichtingen en / of studieleningen. Raadpleeg het internationale kantoor om te bepalen wat voor u de beste opties zijn:

 • BAföG
 • KfW-studieleningen
 • Studenten-Bildungsfonds
 • Verschillende beurzen (zie beurzendatabase van de DAAD)

Vooruit gaan

Na het voltooien van een master in muziektherapie kunnen uitstekende studenten Ph.D. studies via ons netwerk van universitaire samenwerkingen.

Kwaliteit in lesgeven bevestigd

In het belang van consumentenbescherming zorgt Duitsland er ook voor dat particuliere onderwijsaanbieders een hoge wetenschappelijke standaard garanderen. Dit wordt gecertificeerd door institutionele accreditatie van particuliere universiteiten door de Duitse Wetenschappelijke Raad. De Wetenschappelijke Raad institutioneel reaccredited de SRH University Heidelberg in 2009. Daarnaast heeft de SRH University Heidelberg re-accrediteert alle bachelor- en masteropleidingen binnen de school.

Potentiële werkvelden voor onze afgestudeerden

 • Psychiatrie
 • Psychosomatiek en psychotherapie
 • Neurologie (vroege en algemene revalidatie)
 • Geriatrie
 • Palliatieve en hospicezorg
 • Kindergeneeskunde
 • Mensen met speciale behoeften
 • Intensieve geneeskundecentra (bijvoorbeeld neonatologie of oncologie)
 • Psychosociale instellingen
 • Instellingen voor preventie en educatie

Uw weg naar ons programma

Het programma "Master of Arts in muziektherapie" begint jaarlijks op 1 oktober. Wij verheugen ons op uw aanvraag. U kunt vanaf 1 november online solliciteren.

Toelatingseisen

We laten kandidaten toe met een afgeronde bachelorgraad (of vergelijkbare / hogere graad) van ten minste zes semesters, in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of de kunsten. Aanvragers uit andere velden kunnen ook in overweging worden genomen als ze een sterke achtergrond in westerse muziek hebben.

Voor de online applicatie moet u het volgende uploaden:

 • Curriculum vitae / cv
 • Kopie van je universitaire toegangskwalificatie (A-niveaus, middelbare schooldiploma, etc.)
 • Kopie van de transcripties van je bachelor
 • Kopie van je bachelor certificaat / diploma
 • Bewijs van Engelse vaardigheden

In de tweede fase van de aanvraag wordt u gevraagd om:

 • Dien een essay in met daarin uw motivatie om bij ons te studeren
 • Verzend audio-opnames van jezelf die spelen / zingen
 • Vul een online interview in, inclusief een beoordeling van de muziektheorie
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

As one of the oldest and largest private universities in Germany, we set the standard for education. We equip you with the knowledge you need for your future – hands-on, innovative and creative. For t ... Lees meer

As one of the oldest and largest private universities in Germany, we set the standard for education. We equip you with the knowledge you need for your future – hands-on, innovative and creative. For this, close collaboration between our students and faculty is of particular importance. Our recipe for success: we offer new, hands-on degree programs, individual supervision and speedy placement in the job market. For our students, this means the best chances for a jumpstart into their career. Lees Minder