Master of Science in de biomedische wetenschappen

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Cursusinhoud

Een master in Biomedical Science heeft de expertise om bij te dragen aan translationeel onderzoek met betrekking tot actuele biomedische problemen op internationaal academisch niveau. Je hebt de kennis om op een kritische en creatieve manier nieuwe inzichten over de menselijke gezondheid te ontwikkelen (je zult de kloof tussen 'pure' wetenschappen en de medisch-klinische praktijk overbruggen).

Het is een meester van 120 ECTS-credits. Het bestaat uit algemene vakken, gespecialiseerde biomedische vakken, een onderzoeksstage en een masterproef. In het tweede jaar van de master heb je 18 studiepunten die je kunt besteden aan keuzevakken. Al deze cursussen vormen samen twee leertrajecten die gericht zijn op uw groei als een onafhankelijke onderzoeker en waarmee u de kloof tussen wetenschappelijke kennis en de medisch-klinische praktijk kunt overbruggen.

Er zijn negen majors om uit te kiezen. Acht van hen behandelen de huidige, voortdurend evoluerende biomedische gebieden. U kiest één major in overeenstemming met uw onderzoeksstage en het onderwerp van uw masterproef. Elke major heeft vijf aanvullende onderwerpen. Ze volgen een traject dat vertrekt vanuit fundamenteel onderzoek en leidt tot klinische toepassingen en inzichten, het zogenaamde translationeel onderzoek. Major nine, Education and communication, stelt je in staat om een deel van de lerarenopleiding te volgen.

 • De belangrijkste Voeding en metabolisme behandelt de methoden van voedingsonderzoek en de relatie tussen voeding, metabolisme en pathologie: diabetes, obesitas, hypertensie, atherosclerose, etc. De major heeft een directe link met de medische laboratoriumdiagnostiek en de onderliggende valideringssystemen.
 • De belangrijkste neurowetenschappen richten zich op hersenonderzoek en de ziekten en stoornissen ervan, zoals epilepsie. Je gaat in op medische beeldvorming van de hersenen, de neurofysiologische principes van hersenactiviteit, ziekten van het zenuwstelsel (oorsprong en behandeling), experimentele gedragswetenschappen en onderzoek van cognitieve en mentale functies.
 • De belangrijkste Tissue engineering en regeneratieve geneeskunde biedt een grondige kennis van cellulaire biologische processen met betrekking tot veroudering, celdood, ontsteking, weefselregeneratie en stamcelbiologie. Het behandelt ook het multidisciplinaire veld van tissue engineering.
 • De belangrijkste stralingswetenschappen kunnen worden beschouwd als de aanloop naar een cursus als expert in medische stralingsfysica voor stralingsbescherming van de patiënt in medische diagnostiek en therapie. De meest recente inzichten in stralingsbiologie en stralingsdosimetrie zullen worden bestudeerd, evenals technologische innovaties in radiotherapie.
 • De belangrijkste medische genetica concentreert zich op diepgaand inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de menselijke genetica; meer in het bijzonder genetische diagnostiek, de genetische basis van syndromen (bijv. neuroblastoom, bindweefselaandoeningen, mentale retardatie, genetische kankers) en de snel evoluerende genetische onderzoekstechnieken zullen uitgebreid worden bestudeerd.
 • De belangrijkste immuniteit en infectie bestudeert de normale werking van menselijke immuniteit op cellulair en moleculair niveau. Een groot aantal actuele onderwerpen wordt behandeld: immunopathologieën, infectieziekten, moleculaire pathogenese van virussen en bacteriën, de ontwikkeling van therapeutische vaccins en immunomodulatoren.
 • De belangrijkste systeembiologie bestudeert het functionele systeem als geheel: de mens, het voorbeeldorganisme, het organisme of de cel als geheel zijn objecten van het onderzoek. Er wordt aandacht besteed aan de vergelijking van een 'systeem' in ziekte en gezondheid om de verstoring en de effecten ervan in de moleculaire mechanismen objectief in kaart te brengen. De majoor vertrouwt sterk op de explosieve technologische ontwikkelingen in het afgelopen decennium, meer bepaald in de zeer geavanceerde uitvoeringstechnieken en bio-informatica.
 • De belangrijkste kanker handelt in vijf complementaire onderwerpen, zowel met biologische aspecten (genetica, proliferatie en overleving, communicatie en metastase) en klinische aspecten van kanker. Speciale aandacht wordt besteed aan gepersonaliseerde geneeskunde. - De major Educatie en communicatie stelt u in staat om een deel van de lerarenopleiding (30 studiepunten) te volgen.

Algemene cursussen

 • Laboratorium Dierwetenschappen I
 • Goede laboratoriumpraktijk
 • Bio-ethiek in experimentele geneeskunde
 • Cel- en gentherapie
 • Gevorderd academisch Engels
 • Gespecialiseerde bio-informatica
 • Good Clinical Practice - Klinische studies
 • Medische Seminars
 • Innovatie Management

Carrière perspectieven

Onderzoek op het gebied van de biomedische wetenschap blijft erg belangrijk vanwege de grote maatschappelijke relevantie voor de gezondheidszorg. Een biomedisch onderzoeker zal een bijdrage kunnen leveren aan het begrip van het mechanisme van ziekten en in staat zijn om de moleculaire diagnostische technieken van klinische behandelingen te verbeteren. Gepersonaliseerde geneeskunde zal geleidelijk aan belang winnen en de professionele toekomst in biomedisch onderzoek ziet er veelbelovend uit.

Als je op zoek bent naar een baan als biomedisch onderzoeker, heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een academische onderzoeksomgeving door te beginnen met een doctoraat aan een universiteit of je bent gericht op het werken in onderzoeksgeoriënteerde bedrijven of in een universitair ziekenhuis. Naast universiteiten en onderzoeksgeoriënteerde bedrijven bestaat er ook de mogelijkheid om te werken in onderzoeksinstellingen die worden gerund door de overheid. Tot slot zijn ook onderwijsbanen, zowel in het voortgezet onderwijs als in het hoger onderwijs, een optie voor meesters in de biomedische wetenschappen.

Toelating (voor Vlaamse studenten)

 1. Onmiddellijke toelating
  • Bachelor in de biomedische wetenschappen
 2. Toelating onder voorbehoud van een voorbereidende cursus
  1. 50 SP
   • Bachelor in de biochemie en de biotechnologie
  2. 55 SP
   • Bachelor in de dierengeneeskunde
  3. 58 SP
   • Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen, afstudeerrichting: Cel- en Genbiotechnologie
  4. 66 SP
   • Bachelor in de geneeskunde

Toelating (voor internationale studenten)

Een academisch diploma van bachelor (of master) in de biomedische wetenschappen of een equivalent hiervan.

Taalvereisten

Alle studenten moeten de taalvaardigheid uiterlijk bij de inschrijving aantonen.
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The mission of Bimetra as Clinical Research Centre of the UZGent is to catalyze and strengthen translational biomedical research within the Ghent University Hospital in collaboration with Ghent Univer ... Lees meer

The mission of Bimetra as Clinical Research Centre of the UZGent is to catalyze and strengthen translational biomedical research within the Ghent University Hospital in collaboration with Ghent University. Bimetra is to be developed as a central contact point on the Campus UZ Ghent for support with the translation of (basic) research into clinical applications from "bench" to "bedside" and as a lever for economic and social valorization. Lees Minder