Keystone logo
Duitsland

Studie Gezondheidszorg in Duitsland 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  507
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  91
 • Internet abonnement

  43
 • Lokaal vervoer

  60

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  9
 • bioscoopkaartje

  12
 • Pint lokaal bier

  4

Visumvereisten

 1. Taalcursus Visa (Visa voor het leren van talen) – de perfecte optie voor degenen die de Duitse taal in Duitsland willen leren.
 2. Student-aanvrager Visa (Visum Zur Studienbewerbung) - als je in Duitsland wilt studeren, maar nog steeds het juiste programma probeert te vinden of als je nog steeds geen bevestigingsbrief van je universiteit hebt ontvangen.
 3. Studentenvisum (Visum Zu Studienzecken) – als je al bent toegelaten tot een Duitse universiteit.

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

Taalcursus Visum; Student-aanvrager Visa; Studenten visum

Prijs en valuta

EUR 60

Je zou moeten verwachten dat je € 60 (~ US $ 74) betaalt voor je studentenvisum voor Duitsland.

Wie kan het visum aanvragen?

Voor burgers uit de EU of uit IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein is alleen een identiteitskaart nodig om Duitsland binnen te komen. Het is niet nodig om een visum te hebben.

Burgers uit Australië, Israël, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en de VS kunnen hun visum aanvragen, zelfs nadat ze in Duitsland zijn aangekomen.

Voor burgers uit andere landen is het noodzakelijk om een visum aan te vragen voordat ze naar Duitsland komen.

Bij een verblijf van minder dan 90 dagen in Duitsland zijn er nog meer regels. Burgers uit bepaalde landen kunnen Duitsland voorlopig zonder visum binnenkomen. Dit zijn Venezuela, Vaticaanstad, Uruguay, Singapore, Seychellen, Paraguay, Panama, Nicaragua, Mexico, Mauritius, Maleisië, Macau, Kroatië, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Chili, Brunei, Brazilië, Bolivia, Bermuda, Barbados, Bahama's , en Argentinië.

Bezoek de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor de meest recente visumvereisten voor alle landen: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Waar kunt u de aanvraag doen?

Duitse ambassade of consulaat

U moet een visum aanvragen bij de Duitse ambassade of het consulaat in uw eigen land.

Website:

Hoe de aanvraag doen?

Eerst moet u een afspraak maken voor een visuminterview. Op de dag van het interview moet u uw visumaanvraagdocumenten aanbieden.

De documenten die u doorgaans nodig heeft zijn:

 • Ingevuld aanvraagformulier
 • Geldig paspoort
 • Twee foto's
 • Brief waaruit blijkt dat je bent aangenomen door een Duitse universiteit
 • Transcriptie van academisch record
 • Certificaat van Duitse taalvaardigheid of bewijs dat u van plan bent een taalcursus in Duitsland te volgen (als u in het Duits studeert)
 • Bewijs dat u voldoende geld heeft om uzelf te onderhouden terwijl u in Duitsland woont (€ 8.700 per jaar, wat ongeveer $ 9.390 is)
 • Certificaat waaruit blijkt dat u een ziektekostenverzekering hebt afgesloten
 • Verklaring van de echtheid van de ingediende documenten

Afhankelijk van de ambassade kan het zijn dat u ook een bewijs moet kunnen overleggen dat u geen strafblad heeft.

Iedereen moet zich in de eerste week na aankomst in Duitsland registreren bij de lokale registratieautoriteiten (Einwohnermeldeamt). Je moet je paspoort/nationale identiteitskaart (en visum indien van toepassing), een bewijs van je adres in Duitsland (bijv. een huurovereenkomst van je huisbaas) en mogelijk het registratiecertificaat van je cursus meenemen. Je krijgt een bevestiging van inschrijving.

Wanneer moet je solliciteren?

Het onderzoek van de visumaanvraag duurt bij een taalcursus doorgaans zo'n 6 tot 8 weken. Als de taalcursus echter langer dan drie maanden duurt, kan de verwerkingstijd van de aanvraag oplopen tot 8 tot 10 weken. En in het hoogseizoen kunnen aanvragen onder de wachtperiode worden ingediend. Studenten die een studentenvisum voor Duitsland nodig hebben, moeten hun aanvraag dus ruim voor aanvang van de cursus indienen. U moet zo snel mogelijk een aanvraag indienen, en ten minste drie maanden voordat u naar het land verhuist.

Studievisa zijn alleen geldig voor de duur van de cursus of het programma. De verblijfsvergunningen worden meestal voor een jaar afgegeven, maar kunnen worden verlengd.

Verwerkingstijd

8 Weeks

Werkmogelijkheden

Burgers van EU-/EER-landen en Zwitserland kunnen in Duitsland vrij werken, maar niet meer dan 20 uur per week tijdens het schooljaar.

EU / EER / Zwitserse burgers (nu inclusief Kroaten vanaf juli 2015) mogen tot 120 volledige of 240 halve dagen per jaar werken (inclusief vrijwilligerswerk) zonder vergunning. Je kunt meer uren werken als je in dienst bent van de universiteit als student of afstudeerder; voor andere soorten werk heb je toestemming nodig van de Agentur für Arbeit (federaal arbeidsbureau) en de vreemdelingenautoriteit om de limiet van 120/240 te overschrijden. Studienkolleg en taalstudenten hebben toestemming van deze instanties nodig om werk aan te nemen. Studenten kunnen geen freelancers of zelfstandigen zijn.

Uren per week

20

Waarom heb je dit type visum nodig?

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom uw visumaanvraag voor een Duits studentenvisum kan worden afgewezen:

 • Slechte financiële status
 • Slecht academisch profiel
 • Gebrek aan voorbereiding op uw interview
 • Onvoldoende taalniveau (Duits of Engels)
 • Komt niet overeen met je studiekeuze