
BSc in
BSc in biomedische wetenschappen Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Invoering
Biomedische wetenschappen
Weet jij wat je moet eten voor een voetbalwedstrijd, en nog belangrijker, waarom je het moet eten? Wil je weten waarom de ene cel wel vatbaar is voor een ziekte en de andere niet? De bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen staat volledig in het teken van ziekte en gezondheid. Of je nu kiest om je te specialiseren in de moleculaire processen in een kankercel of meer wilt weten over beweegprogramma's voor mensen met obesitas; het programma biedt een solide basis voor een succesvolle toekomst. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeker worden bij een farmaceutisch bedrijf dat nieuwe medicijnen ontwikkelt, of fysioloog aan een universiteit. Houd er rekening mee dat de aanmeldingsdeadline voor Biomedische Wetenschappen als je in het volgende studiejaar wilt starten 15 januari is.
Snelle feiten
- Bestudeer de biologische processen achter het menselijk leven.
- Kies de thema's die passen bij jouw interesses en ambities.
- Ga aan de slag als onderzoeker, fysioloog of beleidsmedewerker.
- 3-jarige, voltijdse bachelor, gegeven in het Engels.
- Numerus Fixus: deadline voor aanmelding is 15 januari
- Wekelijks: 12 uur les, 28 uur individuele studie.
- Je krijgt een Bachelor of Science in de biomedische wetenschappen.
Numerus fixus, aanmeldingsdeadline en selectieprocedure
Vanaf studiejaar 2023-2024 is de bachelor Biomedische Wetenschappen een opleiding met een onderwijskundige fixus. Dit betekent dat niet iedereen die in aanmerking komt voor toelating automatisch een plaats krijgt aangeboden. De deadline voor aanmelding om in september 2023 te starten met Biomedische Wetenschappen is 15 januari 2023. Staat uw diploma of graad niet op de lijst van Europese vooropleidingen, dan moet de Universiteit Maastricht op individuele basis beoordelen of u door uw vooropleiding in aanmerking komt voor toelating. Deze beoordeling kost extra tijd. Staat jouw diploma niet op de lijst, solliciteer dan zo vroeg mogelijk, bij voorkeur voor 1 november 2022. Controleer uw diploma op onze website .
Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen wordt de fixus van de Biomedische Wetenschappen ingevoerd. Er zijn 400 plaatsen voor de bachelor Biomedische Wetenschappen in 2023-2024. Dit betekent dat je, mits je serieus deelneemt aan alle onderdelen van de online selectie, een reële kans maakt op een plek.
toelatingen
leerplan
Waarom dit programma?
De bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen onderzoekt hoe het menselijk lichaam functioneert in het dagelijks leven, tijdens perioden van ziekte, bij het ouder worden en tijdens het optimaal presteren. Je onderzoekt de relatie tussen de mens en zijn omgeving, van molecuul, tot gen, tot cel en orgaan, tot individu en tot hele populaties. De opleiding wordt vaak omschreven als de 'onderzoekskant van de geneeskunde'. Dus wil je wel een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van anderen, maar wil je liever geen arts worden, dan ben je bij Biomedische Wetenschappen aan het juiste adres.
Loop door de informatie op deze website om een eerste indruk te krijgen. Als die informatie je aanzet tot het idee "dat wil ik wel eens zien en beleven" is het een goed idee om eens langs te komen tijdens onze Open Dag en Belevingsdagen!
Breed en flexibel programma
Door het flexibele karakter van de opleiding heb je volop mogelijkheden om je te specialiseren. Je begint met verplichte vakken, gevolgd door een aantal keuzevakken en een minor. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de onderwerpen te selecteren die het beste passen bij jouw talenten en ambities, waardoor je een uniek beroepsprofiel kunt ontwikkelen binnen het vakgebied van de biomedische wetenschappen. Een persoonlijke mentor begeleidt je bij de beslissingen die je moet nemen. Je rondt je bachelor af met het schrijven van een scriptie.
Op het snijvlak van onderzoek, geneeskunde en biologie
Hoewel dit programma raakvlakken heeft met zowel biologie als geneeskunde, heeft het een opmerkelijk ander accent. In de biologie bestudeer je de verbanden tussen biologische soorten en hun omgeving. In de geneeskunde bestudeer je het fenomeen ziekte met als doel om individuele patiënten te genezen. Als biomedisch wetenschapper (en student Biomedische Wetenschappen) behandel of kom je niet in contact met patiënten. In plaats daarvan gebruik je wetenschappelijke kennis om inzicht te krijgen in de processen die ten grondslag liggen aan gezondheid en ziekte bij de mens.
Vijf thema's
- Leven: chemie van leven, cellen, organisatie en communicatie in weefsels
- Bescherming: bedreigingen, immuniteit, lymfestelsel, infectie en infectieziekten, epidemiologie
- Acteren: bewegen, je houding, zenuwstelsel en bewegingsapparaat voelen
- Bloeiend: zuurstoftoevoer, nutriëntenverwerking, behoud van fysiologisch evenwicht en voeding
- Bevolken: overerving, voortplanting, ontwikkeling en groei, hormonen en evolutie
Competenties ontwikkelen
Naast de biomedische inhoud richt de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen zich expliciet op het opleiden en ontwikkelen van academische en professionele competenties. Deze competenties zijn waardevol in je toekomstige carrière en geven je een voorsprong ten opzichte van studenten aan andere universiteiten. Je wordt gestimuleerd om je competenties te verbeteren in drie hoofdclusters:
Communicator:
- Je kunt communiceren over je werk.
- Je kunt samenwerken met mensen met een ander specialisme of een andere culturele achtergrond.
Professioneel:
- Je hebt een professionele werkethiek.
- U kunt professionele relaties onderhouden met anderen.
- Je bent in staat om de werkzaamheden die gedaan moeten worden aan te sturen en te coördineren.
- Je kunt je eigen tijd indelen.
Onderzoeker:
- Je bent nieuwsgierig en leergierig.
- Je bent bereid en in staat om problemen te onderzoeken en antwoorden te vinden.
- Je kunt kritisch denken.
- Je hebt basis onderzoeks- en probleemoplossende vaardigheden.
- Je wilt bijdragen aan de verspreiding van kennis.
- Je bent geïnteresseerd in de manier waarop wetenschappelijke kennis wordt verkregen en in de manier waarop deze evolueert.
Kleine groepen = grote voordelen
Aan de Universiteit Maastricht wordt onderwijs gegeven met behulp van Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In kleine groepjes van maximaal twaalf studenten werk je aan praktijkopdrachten die een biomedisch thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Je doet kennis op en leert ook samenwerken, presenteren en een laboratoriumproject opzetten. Trainingen voor praktische en onderzoeksvaardigheden zijn ook inbegrepen. Je bespreekt een bepaald probleem, stelt leerdoelen, bestudeert relevante literatuur en komt dan bij elkaar om je bevindingen te bespreken. Dit doe je zelfstandig, maar altijd onder begeleiding van een tutor.
MaRBLe excellentieprogramma
Via het Maastricht Research-Based Learning programma, kortweg MaRBLe, bieden we getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoeksproject uit te voeren. Je wordt begeleid door ervaren wetenschappelijk medewerkers die je helpen je kritisch denken en onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit helpt je voor te bereiden op een carrière in wetenschappelijk onderzoek of onderzoeksfuncties in het bedrijfsleven.