
Cursus in
Cursus in onderzoek naar en onderzoek naar uitbraken
Institute of Tropical Medicine Antwerp

Belangrijke informatie
Campuslocatie
Antwerp, België
Talen
Engels
Studieformaat
Op de campus
Duur
3 weken
Tempo
Full time
Collegegeld
EUR 730 *
Deadline voor aanmelding
Informatie aanvragen
Eerste startdatum
01 Apr 2024
* EER / 1.900 EUR - niet-EER
Invoering
De zeer mobiele, onderling afhankelijke en onderling verbonden wereld van vandaag vormt een ongekend risico voor de snelle verspreiding van infectieziekten zoals ebola, arbovirussen, cholera en multiresistente salmonella. Recente uitbraken hebben geleid tot een toegenomen bewustzijn van de impact van dergelijke uitbraken op de mondiale gezondheid (veiligheid). Tegelijkertijd bieden uitbraken unieke mogelijkheden voor onderzoek om het ontstaan en de impact te begrijpen, en om de effectiviteit te testen en evalueren van specifieke interventies om huidige en toekomstige uitbraken te beheersen, inclusief preventie, diagnose, behandeling en langetermijneffecten. Tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika werd de behoefte aan training over paraatheid, onderzoek naar uitbraken, onderzoek naar uitbraken en duurzame bestrijding heel duidelijk.
Deze cursus van 3 weken is voornamelijk bedoeld voor clinici, gezondheidssysteem- en programmamanagers, besluitvormers en onderzoekers die betrokken zijn of zijn geweest bij onderzoek naar uitbraken en onderzoeksbehoeften en -kansen willen kunnen identificeren en beoordelen en deze willen ontwikkelen en onderzoek ondersteunen als onderdeel van de reactie op een uitbraak.
De cursus heeft tot doel de specifieke vaardigheden te verbeteren die nodig zijn voor het ontwerpen en uitvoeren van multi- en interdisciplinaire onderzoeken naar uitbraken, met een bijzondere focus op relevant onderzoek voor, tijdens en na acute fasen van uitbraken.
De cursus integreert de expertise en standpunten van een interdisciplinair ITG-team dat betrokken is bij onderzoek naar uitbraken, waaronder clinici, entomologen, epidemiologen, GIS-specialisten, wetenschappers op het gebied van gezondheidssystemen en gezondheidsbeleid, microbiologen, moleculair biologen en sociale wetenschappers. Een verscheidenheid aan casestudies zal worden gepresenteerd en besproken over verschillende soorten uitbraken. Deze omvatten een reeks transmissieroutes (zoals via vectoren, via de lucht, via voedsel en water), snelle en langzame uitbraken, zeldzame en veel voorkomende ziekten.
OPMERKING: De face-to-face onderwijsmodaliteit van deze korte cursus kan veranderen in een online formaat in het geval de COVID-19-epidemiesituatie internationale reizen niet toestaat of wanneer quarantaine vereist zou zijn.
Les- en leermethoden
Uitwisseling van ervaringen is essentieel in het leerproces.
Onderwijs- en leermethoden bestaan uit interactieve hoorcolleges, groepswerk aan case studies, oefeningen om tools toe te passen, lab-demo's, begeleid groepswerk voor de opdracht en presentaties voor de opdrachten. Een sessie zal worden gewijd aan de introductie van de cursus en de opdracht en een sessie voor de evaluatie en conclusies van de cursus. Sommige sessies vereisen voorbereidende lectuur of zelfstudie van algemene concepten en terminologie. Er zullen ook links worden gegeven om verder te lezen.
leerplan
Een reeks interdisciplinaire sessies zal de studenten helpen nieuwe inzichten te verwerven in onderzoek naar uitbraken en onderzoek dat de beheersing van uitbraken kan ondersteunen.
In het eerste deel van de cursus zal de nadruk liggen op het introduceren van de verschillende theoretische en operationele concepten, waarbij oefeningen worden gebruikt om hands-on vaardigheden te oefenen, zoals
- 10 stappen van uitbraakonderzoek
- toezicht en vroegtijdige waarschuwing
- geografische informatiesystemen
- het betrekken van belanghebbenden, gemeenschappen, gezondheidssystemen
- evaluatiemethoden, gegevensbeheer
- ethiek
In het tweede deel gaan we dieper in door onderzoeksmogelijkheden te ontrafelen en de uitdagingen, de specificiteiten en de impact van onderzoeken en onderzoek tijdens uitbraken te bespreken aan de hand van ziektespecifieke voorbeelden. We bespreken uitbraken van infectieziekten van zeldzame pathogenen (bijv. Ebola), vaak verwaarloosde uitbraken (bijv. cholera), nosocomiale uitbraken (bijv. gerelateerd aan antimicrobiële resistentie), uitbraken van door vectoren overgedragen ziekten (bijv. chikungunya), en bespreken ook Covid-19-gerelateerde onderzoeken en onderzoeken. In alle voorbeelden zullen we ons richten op multi- en interdisciplinariteit in onderzoek, bestrijding en onderzoek van uitbraken.