
Cursus in
GIS voor wereldwijde gezondheid Royal Tropical Institute (KIT)

Invoering
De cursus 'GIS for Global Health' combineert expertise in geografische informatiesystemen en de toepassing ervan in ziektebestrijding.
De cursus geeft een inleiding tot het gebruik van GIS in ziektebestrijdingsprogramma's en biedt kennis en basisvaardigheden over hoe GIS kan worden gebruikt voor ziektebestrijding, met de nadruk op de epidemiologische beoordeling van de ziektelast en de verbetering van programmatische planning en beheer. Deelnemers kunnen kiezen uit een reeks praktische casestudy's om de cursus aan te passen aan hun eigen behoeften.
toelatingen
leerplan
Week 1
Tijdens de eerste week worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de belangrijkste concepten en technieken in GIS,
Onderwerpen zijn onder andere:
- Gegevensverzameling en -formaten, inclusief coördinatiesystemen, projecties en geo-referenties
- Gegevensopslag en -verwerking
- Verkennende ruimtelijke data-analyse (ESDA)
- Geo-ruimtelijke data mapping, geo-visualisatie en data-interpretatie.
- Belangrijke vraagstukken zijn de ruimtelijke en temporele kenmerken van gezondheidsgegevens, ontwerp, verzameling van ruimtelijke (nul)gegevens en geovisualisatie.
Week 2
- De tweede week biedt de mogelijkheid om de GIS-vaardigheden die in de eerste week zijn geleerd toe te passen en uit te breiden. De cursus behandelt specifieke onderwerpen in de epidemiologie van ziekten, in ziektepatronen in ruimte en tijd, en in de planning en evaluatie van ziektebestrijdingsprogramma's. Deelnemers werken zelfstandig of in kleine groepjes aan casestudy's met behulp van aangeleverde brongegevens. Het niveau van de casestudy's varieert van eenvoudige kartering tot meer geavanceerde geostatistische toepassingen. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende onderwerpen op basis van hun individuele trainingsbehoeften.
Op het programma staan de volgende thema's:
- Visualisatie en verkenning van ziektepatronen in ruimte en tijd
- Identificatie van risicofactoren van ziekte in ruimte en tijd, inclusief het in kaart brengen van risico's
- Beoordeling van de toegankelijkheid en beschikbaarheid van gezondheidsvoorzieningen
- Visualisatie en analyse van gezondheidsmanagementinformatie, zoals indicatoren voor monitoring en evaluatie van programmaprestaties en beschikbaarheid van (menselijke) middelen.
- Gedurende de eerste en tweede week worden de deelnemers begeleid bij het opzetten van een GIS op basis van hun eigen data en het toepassen van nieuw verkregen GIS-technieken op hun data.