
MSc in
Master in medische technologie KTH Royal Institute of Technology

Invoering
De masteropleiding Medical Engineering bestrijkt het brede en interdisciplinaire veld van Medical Engineering en onderzoekt de verdiensten en beperkingen van de technologie die wordt gebruikt in klinische en preklinische toepassingen. Studenten kiezen voor een specialisatie in Computer Science, Electronics of Physics en specialiseren zich verder in Biomechanica, Health Systems of Imaging. Professionals met ervaring in zowel technologie als geneeskunde hebben enorme carrièremogelijkheden.
toelatingen
leerplan
Medische techniek op KTH
Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Aan afgestudeerden wordt de graad van Master of Science verleend. Het programma wordt aangeboden op de KTH Campus en KTH Flemingsberg in Stockholm door de School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health (op KTH ). De school heeft veel relevante onderzoekssamenwerkingen met het wereldwijd erkende Karolinska Institutet en Karolinska Universitetssjukhuset. Studenten worden sterk aangemoedigd om via een uitwisselingsprogramma ten minste een semester aan een andere universiteit (in Zweden of in het buitenland) door te brengen.
De masteropleiding Medical Engineering geeft je expertise in de verdiensten en beperkingen van de technologie die momenteel wordt gebruikt in klinische en preklinische toepassingen. Je verwerft ook de nodige kennis om medische technologieën van de toekomst te verbeteren en te ontwikkelen.
Medical Engineering is een breed en interdisciplinair vakgebied. Het programma is verdeeld in drie tracks om je te helpen bij het kiezen van een samenhangend studieplan dat past bij je achtergrondkennis en ambities. De tracks zijn informatica, elektronica en natuurkunde. Naast de track kies je een van de drie specialisaties in verschillende toepassingsgebieden van Medical Engineering. Dit zijn biomechanica, gezondheidssystemen en beeldvorming. De acht mogelijke combinaties van track en specialisatie worden weergegeven in de volgende tabel:
Computertechnologie | Elektronica | Natuurkunde | |
Biomechanica | X | X | X |
Gezondheidssystemen | X | X | |
In beeld brengen | X | X | X |
De Computer Science-track helpt studenten met een sterke interesse in informatica om hun vermogen te trainen om state-of-the-art computerwetenschappelijke tools te gebruiken in biomechanica, beeldvorming of logistiek en management van de gezondheidszorg. Computersimulaties van hersenschade bij auto-ongelukken, automatische segmentatie van laesies in medische beelden met op neurale netwerken gebaseerde algoritmen of geoptimaliseerd workflowontwerp op een ziekenhuisafdeling door middel van computersimulaties zijn enkele voorbeelden van toepassingen in deze track voor de verschillende specialisaties.
De Electronics-track helpt studenten met een sterke interesse in elektronica om hun vermogen te trainen om state-of-the-art elektronicatools te gebruiken in biomechanica, beeldvorming of logistiek en management van de gezondheidszorg. Het ontwerpen en produceren van sensoren die menselijke bewegingen volgen en meten, het efficiënt uitlezen en verwerken van signalen van een beeldvormende detector of het bestuderen van het gedrag van personeel en patiënten met behulp van elektronische apparaten kunnen typische toepassingen zijn in deze track voor de verschillende specialisaties.
De Physics-track helpt studenten met een sterke interesse in natuurkunde of wiskunde om hun vermogen te trainen om state-of-the-art tools uit de natuurkunde of wiskunde te gebruiken in biomechanica of beeldvorming. Modellering van menselijke beweging, optimalisatie van beeldvormingsprotocollen of ontwerp van nieuwe beeldvormingssystemen zijn enkele voorbeelden van toepassingen in deze track voor de verschillende specialisaties.
Tijdens het eerste jaar van het programma volgen studenten van alle tracks en specialisaties verplichte vakken in Statistiek, Simulaties, Signaalverwerking en Theorie en Methodologie van de wetenschap. Ook volgen alle studenten een Project Carrier-cursus waar de theorie en praktijk van de vier verplichte cursussen worden toegepast in projecten die specifiek zijn voor de gekozen track en specialisatie. Houd er rekening mee dat de cursus Projectdrager 50% van het eerste jaar beslaat, wat aantoont dat het programma zich richt op het toepassen van geavanceerde technische hulpmiddelen in de praktijk.
Het tweede jaar van de master is gewijd aan keuzevakken binnen de track en specialisatie en het afstudeerproject. Studenten zijn ook verplicht om één vak te volgen uit een lijst van voorwaardelijk keuzevakken geselecteerd door onze faculteit.
Diploma project
In het laatste semester voltooi je een afstudeerproject. Het afstudeerproject heeft een tweeledige reikwijdte. Het wordt gebruikt om de leerresultaten van het programma te onderzoeken, om ervoor te zorgen dat u alle benodigde kennis hebt opgedaan om een professional in Medical Engineering te worden. Het afstudeerproject moet ook worden beschouwd als de eerste stap naar een academische carrière of werk in de industrie. Het kan daarom worden voltooid bij een industrieel bedrijf, een ziekenhuis of een academische instelling in Zweden of in het buitenland. Faculteiten van de afdeling Biomedical Engineering and Health Systems bieden regelmatig mogelijkheden om onderzoeksprojecten uit te voeren in hun laboratoria.
Behandelde onderwerpen
Medische beeldvorming en beeldanalyse, implantaten en biomaterialen, medische informatiesystemen, biomechanica, zorglogistiek, bestralingstherapie en patiëntveiligheid.
Programma resultaat
Duurzame ontwikkeling
Afgestudeerden van KTH beschikken over de kennis en hulpmiddelen om de samenleving in een duurzamere richting te leiden, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen van de masteropleiding Medical Engineering zijn:
- 3 Goede gezondheid en welzijn
- 12 Verantwoorde consumptie en productie
- 16 Vrede, gerechtigheid en sterke instellingen
In het programma bestuderen en leren studenten hoe het menselijk lichaam functioneert, zowel onder normale als abnormale omstandigheden en welke technieken beschikbaar zijn voor het voorkomen, diagnosticeren en genezen van verschillende ziekten. Het programma biedt cursussen die gaan over de economische en sociale aspecten van technologie, maar ook over ethische kwesties rond technologie en gezondheidszorg. Er worden cursussen aangeboden in anatomie/fysiologie, economie en ondernemerschap, ergonomie en duurzame ontwikkeling.
Studenten krijgen training om te communiceren met medisch personeel en om vanuit hun perspectief naar technologische oplossingen te kijken. Specifieke opleidingen medische technologie hebben tot doel technische oplossingen te ontwikkelen waarbij technische, medische, economische en sociale aspecten centraal staan.
Tijdens hun afstudeerproject of tijdens een van de sterk aangemoedigde stagecursussen, zullen studenten doorgaans werken aan de ontwikkeling van gezondheidszorgtechnologie waar deze wordt gebruikt of vervaardigd (bijvoorbeeld ziekenhuizen of de industrie). Studenten kunnen er ook voor kiezen om te werken aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden en ervoor te zorgen dat de zorg op een economisch en sociaal duurzame manier wordt georganiseerd.
Galerij
Carrièremogelijkheden
De gezondheidszorg wordt steeds afhankelijker van technologisch geavanceerde hulpmiddelen en een vergrijzende bevolking heeft technische hulp nodig. Economische en demografische veranderingen vragen om structurele hervormingen in de samenleving en de gezondheidszorg. Deze vraag genereert de behoefte aan professionals met begrip van zowel technologie als geneeskunde.
De masteropleiding Medical Engineering traint je vermogen om medische technologie te produceren en te ontwikkelen als onderdeel van een projectgroep, in particuliere bedrijven of in de gezondheidszorg. Een brede professionele rol maakt het mogelijk om te werken op gebieden als technische ontwikkeling, verkoop of administratief projectbeheer, afhankelijk van competentie en persoonlijke interesse.
De arbeidsmarkt bestaat voornamelijk uit kleine ondernemingen gespecialiseerd in specifieke producten, en het groeiende werkveld biedt ook goede mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten. Afgestudeerden van het programma hebben als eerste baan uiteenlopende banen gehad, variërend van promovendi, ingenieursadviseurs of programmeurs voor bedrijven op verschillende technische gebieden, ondersteuningsingenieurs, kwaliteitscontrole-ingenieurs of verkoopadviseur voor klinisch gerelateerde bedrijven. Prominente onderzoekscentra die onze oud-studenten hebben ingehuurd zijn ETH, EPFL, UCL, CERN en KI. Op de lijst met grote bedrijven staan onder andere Siemens, Philips, GE, Elekta, Maquet, Johnsons & Johnson, SAAB en Skandia. Voorbeelden van kleine en middelgrote bedrijven die consequent afgestudeerden van het programma aannemen, zijn Elekta, RaySearch, Episurf, HotSwap, Sectra en Tobii. Last but not least zijn ook ziekenhuizen en publieke organisaties met interesse in gezondheidszorg typische werkgevers van onze oud-studenten.
Na het slagen
Professionele functies waarbij de gecombineerde kennis van technologie en fysiologie nodig is, bijvoorbeeld productietechnologie die wordt gebruikt in de gezondheidszorg, in onderzoek en ontwikkeling of als projectleider. Andere functies zijn onder meer veiligheidsvraagstukken in de auto-industrie of sporttechnologie of als adviseur in zorginstellingen of ziekenhuizen.