
Invoering
Programma overzicht
Ben je geïnteresseerd in de functies van het menselijk lichaam en wil je bijdragen aan het verminderen van ziekte en lijden? Wilt u een remedie vinden tegen ziekten zoals kanker en diabetes? Wil je een opleiding volgen die geneeskunde en wetenschap combineert met praktische vaardigheden en toepassingen? Dan is biomedicine iets voor jou. Je wordt begeleid door actieve onderzoekswetenschappers, waarvan sommigen wereldleider zijn in hun vakgebied. Je maakt vanaf het begin deel uit van een onderzoeksomgeving en neemt deel aan de nieuwste technieken en onderzoeksresultaten.
Actuele onderwerpen die van belang zijn voor biomedische wetenschappers:
- Hoe kunnen nanodeeltjes worden gebruikt in geneesmiddelen tegen kanker?
- Antibioticaresistentie: wat moeten we doen als onze medicijnen niet meer werken?
- Kunnen we onze eigen reserve-organen maken met behulp van stamceltechnologie?
- Hoe beïnvloeden genetica, milieu, voeding en levensstijl de gezondheid van ons en onze kinderen?
leerplan
Programma structuur
Tijdens het eerste jaar behandelen de cursussen de moleculaire basis van de cel en zijn omgeving. Het jaar begint met een cursus celbiologie en chemie, vervolgt met biochemie en cellulair metabolisme, genetica en genomics en eindigt met de cursus 'de cel en zijn omgeving'.
Het tweede jaar bestaat uit vakken gericht op de celvormende organen en het menselijk lichaam. Het begint met cursussen in orgaanontwikkeling en menselijke fysiologie en gaat verder met cursussen in de biologische basis van ziekte, farmacologie en medicijnontwikkeling.
Het derde jaar bevat een cursus in translationele en moleculaire geneeskunde en wordt afgesloten met een afstudeerproject van 30 studiepunten dat wordt uitgevoerd in een onderzoekslaboratorium. Generieke vaardigheden, zoals biostatistiek, ethiek en wetenschappelijke communicatie, worden tijdens het programma getraind en laboratoriumvaardigheden worden zowel in het cursuslab als in onderzoekslaboratoria getraind.
Carrièremogelijkheden
Carriere vooruitzichten
Het Biomedicine-programma geeft je de mogelijkheid om na je bachelor op veel gebieden door te gaan. Je wordt een specialist in het oplossen van biomedische problemen en fungeert als een belangrijke schakel tussen nieuwe biologische kennis en praktisch medisch gebruik.
De overgrote meerderheid van de afgestudeerden kiest ervoor om verder te studeren in de richting van een masterdiploma. Biomedische wetenschappers kunnen na een masteropleiding werken met bijvoorbeeld:
- Onderzoek in de academische wereld of de life science-industrie
- Deskundige ondersteuning voor overheden en bedrijven
- Geneesmiddelenontdekking, ontwikkeling en klinische proeven
- Bioondernemerschap en marktanalyse
- Medisch schrijven en wetenschappelijke journalistiek