
MSc in diergeneeskunde met als hoofdvak diergeneeskunde
Uppsala, Zweden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Jan 2026
EERSTE STARTDATUM
Aug 2026
COLLEGEGELD
SEK 97.500 / per semester *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* burgers van landen buiten de EU/EER en Zwitserland moeten inschrijf- en collegegeld betalen
Invoering
Het MSc met Major in Veterinary Nursing programma geeft je een goede basis voor postdoctoraal onderwijs en kennis om duurzaam en ethisch ontwikkelingswerk, innovatie en werk in de diergezondheidszorg vandaag en in de toekomst uit te voeren.
Het programma is gebaseerd op relevante wetenschappelijke, maatschappelijke en ethische aspecten met een duidelijke link naar onderzoek en het bedrijfsleven op het gebied van diergezondheid en medische zorg. De studie geeft je diepgaande kennis in onder andere diergeneeskunde, chirurgie, anesthesiologie, acute/intensieve zorg en revalidatie.
Een master in diergeneeskunde geeft je niet de mogelijkheid om een licentie als diergeneeskundig verpleegkundige aan te vragen.
Het programma biedt een brede kennis van het vakgebied, diepgaande theoretische en methodologische kennis op het gebied van diergezondheid en medische zorg, en inzicht in het huidige onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Vaardigheden in zelfstandig werken en in groepen, het zoeken naar nieuwe en relevante kennis en jezelf schriftelijk en mondeling uitdrukken worden voortdurend geoefend tijdens het programma.
Het programma benadrukt het vermogen om oplossingen te analyseren vanuit een ethisch, efficiënt en duurzaam perspectief. Het onderwijs omvat ook terugkerende onderdelen van een professionele aanpak, zoals samenwerking binnen en tussen beroepen en communicatie. Het programma eindigt met een zelfstandig werk van 30 studiepunten, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om kennis en vaardigheden toe te passen in een actueel probleem op het hoofdgebied. De studies bieden een goede kennis van wetenschappelijke theorie en een goede basis voor postdoctoraal onderwijs.
De masteropleiding Diergeneeskunde kan leiden tot een doctoraalstudie en biedt studenten de kennis die nodig is om zowel duurzaam als ethisch te werken met ontwikkeling, innovatie en diergeneeskunde. Het programma is gebaseerd op relevante wetenschappelijke, sociale en ethische elementen met duidelijke links naar onderzoek, industrie en de toekomstige professionele rol.
Internationalisering wordt mogelijk gemaakt door samenwerkingen met instellingen voor hoger onderwijs in het buitenland die bacheloropleidingen in de diergeneeskunde aanbieden. Dankzij deze samenwerkingsverbanden is het mogelijk om studiebezoeken af te leggen en projecten en zelfstandig project in het buitenland uit te voeren.
toelatingen
leerplan
De graad Master of Science met de genoemde hoofdvakken wordt toegekend na succesvolle afronding van 120 studiepunten, waarvan 90 afkomstig moeten zijn uit tweedecycluscursussen die aan de volgende vereisten voldoen:
- minimaal 30 studiepunten aan vakken met een gespecialiseerde studie in het hoofdvakgebied (A1N; A1F);
- minimaal 30 studiepunten uit een afstudeerproject in het hoofdvakgebied (masterscriptie/A2E).
Daarnaast moeten studenten een bachelordiploma hebben behaald, een professionele kwalificatie van minimaal 180 studiepunten, of een gelijkwaardige kwalificatie uit het buitenland bezitten.
De graad Master of Science (120 studiepunten) mag maximaal 30 studiepunten uit cursussen uit de eerste cyclus bevatten, op voorwaarde dat deze studiepunten niet zijn opgenomen in een graad Bachelor of een equivalent daarvan.
Inhoud
Programmabeschrijving
De Masteropleiding Veterinary Nursing kan leiden tot doctoraatsstudies en biedt studenten de kennis die nodig is om zowel duurzaam als ethisch te werken met ontwikkeling, innovatie en veterinaire verpleegkunde. De opleiding put uit relevante wetenschappelijke, sociale en ethische elementen met duidelijke links naar onderzoek, industrie en de toekomstige professionele rol.
Internationalisering wordt mogelijk gemaakt door samenwerkingen met hogescholen in het buitenland die bacheloropleidingen in veterinaire verpleegkunde aanbieden. Dankzij deze samenwerkingen is het mogelijk om studiebezoeken, projecten en werk met het zelfstandige project in het buitenland uit te voeren.
Tijdens hun eerste jaar volgen studenten een reeks nauw met elkaar verbonden cursussen. In het tweede jaar kiezen studenten verdere cursussen en voltooien ze een onafhankelijk project. Ze ontwikkelen zowel brede vakkennis als een diepgaand begrip van de theoretische kennis en methoden in de diergeneeskunde. Studenten krijgen ook inzicht in onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Studenten ontwikkelen vaardigheden om zowel zelfstandig als in groepen te werken en om nieuwe en relevante kennis te zoeken. Gedurende het programma krijgen studenten de kans om hun schriftelijke en mondelinge vaardigheden te oefenen. Het programma benadrukt het vermogen om ethische, efficiënte en duurzame perspectieven toe te passen bij het analyseren van oplossingen en omvat elementen van professionele houdingen. Gedurende het programma leren studenten over en oefenen ze communicatie- en samenwerkingsvaardigheden met andere professionals en diereigenaren.
Het eerste jaar biedt studenten een goed begrip van de filosofie van de wetenschap en bereidt hen zo voor op hun onafhankelijke project, en leert wetenschappelijke benaderingen die relevant zijn voor hun toekomstige carrières. Het programma biedt studenten geavanceerde kennis van veterinaire verpleegkunde, geneeskunde en chirurgie, beoordelings- en behandelmethoden voor revalidatie en veterinaire verpleegkunde voor anesthesiologie en spoedeisende hulp/intensive care.
De diepgaande vakstudie gaat door in het tweede jaar van het programma. Kennis wordt toegepast op relevante projecten en wordt gebruikt in discussies met maatschappelijke stakeholders. Het programma wordt afgesloten met een onafhankelijk afstudeerproject ter waarde van 30 studiepunten, waarin studenten hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen op een relevant onderwerp in hun hoofdvak. Het programma biedt studenten een goed begrip van de filosofie van de wetenschap en creëert een solide basis voor doctoraatsstudies.
Het programma wordt in het Engels gegeven.
Cursussen in het programma
Jaar 1
- Veterinaire verpleegkunde - een wetenschappelijke benadering, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1N)
- Veterinaire verpleegkunde binnen de spoedeisende hulp en intensieve zorg, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1N)
- Veterinaire revalidatie - principes en wetenschappelijke fundamenten, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1N)
- Medisch en chirurgisch veterinaire verpleegkunde 1, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1N)
Jaar 2
- Veterinaire verpleegkunde binnen anesthesiologie, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1N)
- Veterinaire revalidatie – evidence-based practice, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1F)
- Medische en chirurgische veterinaire verpleegkunde 2, 15 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A1F)
- Zelfstandig project in de veterinaire verpleegkunde, 30 studiepunten (Veterinaire verpleegkunde, A2E)
De aangeboden cursussen kunnen tijdens het programma veranderen. Beslissingen over de aangeboden cursussen worden ruim voor het volgende academische jaar genomen.
Elke cursus in het programma heeft een eigen syllabus die de cursusinhoud en andere details beschrijft. Gedetailleerde informatie over wanneer de cursussen worden aangeboden, is beschikbaar op de SLU-studentenwebsite.
Programma resultaat
De algemene doelstellingen voor cursussen en programma's in de eerste en tweede cyclus zijn vastgelegd in de Zweedse Wet op het hoger onderwijs (Hoofdstuk 1, artikelen 8–9).
Doelstellingen voor een graad
Overeenkomstig de bijlage bij de Verordening voor de Swedish University of Agricultural Sciences moet de student voor een Master-graad (120 studiepunten) aan de volgende doelstellingen voldoen:
Kennis en begrip
Voor de graad Master (120 studiepunten) moet de student:
- Toon kennis en begrip van het hoofdvakgebied, inclusief brede kennis van het vakgebied en een aanzienlijke mate van gespecialiseerde kennis in bepaalde gebieden van het vakgebied, naast inzicht in huidig onderzoeks- en ontwikkelingswerk. De student moet ook diepgaande kennis van de methodologie in het hoofdvakgebied aantonen.
Competentie en vaardigheden
Voor de graad Master (120 studiepunten) moet de student:
- Toon aan dat u op kritische en systematische wijze kennis kunt integreren en complexe verschijnselen, problemen en situaties kunt analyseren, beoordelen en aanpakken, zelfs met beperkte informatie.
- Toon aan dat u in staat bent om op een kritische, zelfstandige en creatieve manier problemen te identificeren en te formuleren, en om gespecialiseerde taken binnen een vooraf bepaalde tijd te plannen en met behulp van passende methoden uit te voeren, en zo bij te dragen aan de kennisvorming en dit werk te kunnen evalueren.
- Aantonen van het vermogen in spraak en schrijven, zowel nationaal als internationaal, om helder te rapporteren en zijn of haar conclusies en de kennis en argumenten waarop deze zijn gebaseerd in dialoog met verschillende doelgroepen te bespreken, en
- Aantonen van de vaardigheden die vereist zijn voor deelname aan onderzoeks- en ontwikkelingswerk of autonome werkgelegenheid in een andere gekwalificeerde hoedanigheid.
Oordeel en aanpak
Voor de graad Master (120 studiepunten) moet de student:
- Toon aan dat u in staat bent om beoordelingen te maken op het hoofdvakgebied, op basis van relevante disciplinaire, sociale en ethische overwegingen. Toon ook aan dat u op de hoogte bent van de ethische aspecten van onderzoeks- en ontwikkelingswerk.
- Aantonen van inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van onderzoek, de rol ervan in de samenleving en de verantwoordelijkheid van het individu voor hoe het wordt gebruikt, en
- Toon het vermogen aan om de persoonlijke behoefte aan verdere kennis te identificeren en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar doorlopende leerproces.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Carrièremogelijkheden omvatten, naast een academische carrière, innovatiewerk en geavanceerd werk in veterinaire zorg, medische technologie, ondernemerschap, productontwikkeling en werk bij overheidsinstanties. Een masterdiploma maakt het mogelijk om te solliciteren naar postdoctorale studies.