
MSc in
Master in de epidemiologie (M.Sc.) University of Antwerp

Invoering
Hoe snel verspreidt het coronavirus zich en hoe kunnen we het vertragen? Wat maakt mensen ziek? Bepaalde genen? Bepaald gedrag? Andere determinanten?
Hoe diagnosticeren we ziekten het beste? Wat zijn de gevolgen van een ziekte? Is een effectief geneesmiddel ook werkzaam in de dagelijkse praktijk? Hoe gebruik je het?
Als epidemioloog leer je een antwoord te formuleren op deze vragen. Epidemiologie is de discipline die het voorkomen van gezondheidsgerelateerde gebeurtenissen en aandoeningen in populaties bestudeert en probeert verbanden te leggen met voorspellende en/of beïnvloedende kenmerken. Het richt zich niet op diagnose en behandeling, maar op de factoren die van invloed zijn op de infectie en op de manier waarop ziekten zich verspreiden. Als gevolg hiervan is epidemiologie nauw verbonden met het veld van de volksgezondheid.
Epidemiologen zijn onmisbaar geworden bij:
- het ontwerpen, uitvoeren en analyseren van toegepast medisch wetenschappelijk onderzoek
- de toepassing van medisch-wetenschappelijke kennis bij de ontwikkeling van het volksgezondheidsbeleid
De University of Antwerp is uniek in Vlaanderen.
Deze masteropleiding is uniek in Vlaanderen. Het geeft je kennis, vaardigheden en competenties om epidemiologisch onderzoek te ontwerpen en uit te voeren waarin vragen worden beantwoord over etiologie, preventie, screening, diagnose, behandeling of prognose van de ziekte (ziekte), of over het verbeteren of behouden van de gezondheid. Je wordt ondergedompeld in wetenschappelijk onderzoek en leert dit direct te vertalen naar praktijk en beleid.
Het masterprogramma wordt uitgevoerd en ondersteund via een VLIR-UOS-beursprogramma door het Global Health Institute, een van de interdisciplinaire onderzoekscentra van de universiteit die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen wereldwijd, het opbouwen van capaciteit voor wereldwijd gezondheidsonderzoek en het uitvoeren van evidence-based interventies voor gezondheidsproblemen in lage- en middeninkomenslanden.