
Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
EUR 1.157 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* 979,60€ voor EER-onderdanen | 3.100 € voor niet-EER-onderdanen
Invoering
Als fysiotherapeut ben je niet alleen zorgverlener, maar ook wetenschapper en zorgmanager. In deze masteropleiding verwerf en ontwikkel je de competenties die je nodig hebt in deze professionele rollen. Het programma biedt evidence-based klinisch onderwijs in revalidatie in combinatie met uitgebreide training in wetenschappelijk onderzoek. Actief en studentgericht leren, een brede mix van onderwijs- en examenmethoden, een masterscriptie en klinische stages vormen de hoekstenen van dit unieke programma.
Als afgestudeerd Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie beschik je over de nodige praktische vaardigheden en theoretische kennis om een professionele carrière als fysiotherapeut en/of wetenschappelijk onderzoeker te beginnen.
Waarom Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie studeren in Antwerpen?
- Hands-on en academisch. Je opleiding tot professioneel zorgverlener en zorgmanager gaat hand in hand met een academische insteek. Naast klinische stages en praktijklessen staat ook wetenschappelijk onderzoek centraal.
- Inspirerende klinische stages. Als stagiair doe je hands-on ervaring op in verschillende klinische locaties in Antwerpen en omstreken. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.
- Internationale blootstelling. De klaslokalen zijn divers en internationaal. Je werkt met studenten van over de hele wereld, maar ook met binnenlandse studenten.
- Evidence-based leren. Wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten vormen de basis van je studie. De kruisbestuiving van vakinhoudelijke vaardigheden met klinische inbreng maakt van jou een veelzijdige professional.
- De groene campus en de stad zijn binnen handbereik. Je lessen vinden plaats op Campus Drie Eiken, gelegen in de groene rand van Antwerpen. Je geeft colleges in grote, moderne auditoria en oefent je vaardigheden in de goed geoutilleerde praktijkruimtes.
Galerij
toelatingen
leerplan
Jaar 1: State-of-the-art colleges en vaardigheidstrainingen
De verplichte vakken in het eerste jaar (60 ECTS) helpen je om je bestaande kennis op het gebied van fysiotherapie te integreren. De lesmethoden variëren van klassikaal contactonderwijs tot individuele opdrachten, groepsopdrachten en praktijksessies in kleinere groepen.
Tijdens het voorjaarssemester volg je 12 weken klinische stages waarin je leert omgaan met een verscheidenheid aan patiënten en ziekten binnen privépraktijken of ziekenhuizen in binnen- of buitenland.
Je sluit je eerste jaar af met een masterscriptie die gebaseerd is op een systematisch literatuuronderzoek.
Jaar 2: Specialisatie en Masterproef
In het tweede jaar (60 ECTS) zijn alle vakken gerelateerd aan het vakgebied van je major:
- Neurologische aandoeningen: deze major richt zich op de theoretische aspecten van geavanceerde methoden in neurologische revalidatie.
- Inwendige aandoeningen: deze major richt zich op de theoretische aspecten van geavanceerde methoden bij de revalidatie van patiënten met ademhalings-, cardiovasculaire en/of stofwisselingsstoornissen.
De gespecialiseerde opleidingen van het tweede jaar worden georganiseerd in samenwerking met andere Vlaamse universiteiten en omvatten dus expertise van verschillende toponderzoeksgroepen.
Daarnaast loop je klinische stages gerelateerd aan je major (13 weken), schrijf je een evidence-based practice case report en maak je je masterscriptie af. Je verricht wetenschappelijk onderzoek (bij voorkeur aansluitend bij de scriptie van jaar 1) binnen het domein revalidatie en fysiotherapie, analyseert data en publiceert de resultaten als wetenschappelijk paper.
Ranglijsten
UAntwerp, which was founded in 2003, scores extremely well in Young University Rankings
- Times Higher Education Millennials 2020 - Rank 5
- Times Higher Education Young University Ranking 2024 - Rank 12
- QS 50 under 50 2021 - Rank 20
Read more about the university's rankings on our website
Programma resultaat
Leerresultaten
Medisch professional
- De master heeft gespecialiseerde kennis van en inzicht in domeinspecifieke gezondheidsproblemen bij verschillende doelgroepen.
- De master kan binnen een multidisciplinaire context op professionele wijze mondeling en schriftelijk communiceren met patiënten en andere betrokkenen.
- De master kan een screening en een fysiotherapeutisch onderzoek doen voor complexe en/of specifieke aandoeningen, rekening houdend met internationale kaders en evidence-based practice.
- De master kan gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren bij verschillende doelgroepen in het kader van de preventieve gezondheidszorg.
- De master kan een fysiotherapeutische diagnose stellen en op ethisch verantwoorde wijze een behandel-/actieplan opstellen, uitvoeren en evalueren bij een complexe pathologie en voor verschillende doelgroepen, rekening houdend met internationale kaders en evidence-based practice.
Zorgmanager
- De master kan juridische, deontologische en organisatorische aspecten toepassen bij het opstarten of beheren van een praktijk of afdeling fysiotherapie.
- De master kan zich individueel en in teamverband organiseren en reflecteren in de functie van optimale (kwaliteits)zorg in een multidisciplinaire setting.
- De master kan kritisch reflecteren op het beleid met betrekking tot het aanbod van fysiotherapeutische zorg en dienstverlening, rekening houdend met de bredere maatschappelijke context.
Beroepsontwikkelaar en wetenschappelijk onderzoeker
- De master kan wetenschappelijk onderzoek verrichten met betrekking tot het domein revalidatiewetenschappen en kinesitherapie.
- De master kan onderzoeksresultaten evalueren, hun beperkingen aangeven en oplossingsgerichte aanpassingen voorstellen om een bijdrage te leveren aan internationaal wetenschappelijk onderzoek of de fysiotherapeutische beroepspraktijk.
- De master kan mondeling en schriftelijk op heldere en gestructureerde wijze communiceren over het eigen onderzoek in het domein van de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie.
- De master verwerft voortdurend nieuwe inzichten op het gebied van de fysiotherapie in de functie van zelfontplooiing en het leveren van een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
De positieve effecten van fysiotherapie zijn goed gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur. De expertise van fysiotherapeuten wordt zeer gewaardeerd en gezocht, en fysiotherapeuten worden steeds belangrijker in het veranderende landschap van de zorg.
Als afgestudeerde Master in de Revalidatiewetenschappen en Fysiotherapie vind je werk in zowel de intramurale als de extramurale gezondheidszorg, al dan niet in combinatie met een academische loopbaan.
Intramurale zorg
Je beschikt over de nodige praktische vaardigheden en theoretische kennis om een professionele carrière als fysiotherapeut te starten. Je bent goed voorbereid om een carrière na te streven in een klinische setting zoals een revalidatiekliniek, een dagcentrum of een ziekenhuis waar je samenwerkt met andere klinische experts (artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten) en waar je in nauw contact met uw patiënten.
Het professionele netwerk dat je hebt opgebouwd tijdens je klinische stages en masterscriptietraject zal een voordeel zijn bij het zoeken naar werk in het brede veld van revalidatiewetenschappen en kinesitherapie.
Extramurale zorg
U kunt ook starten als werknemer in een eigen praktijk of als zelfstandige aan de slag gaan en een privékliniek starten, in samenwerking met partners of in een vereniging.
Academische carriere
De onderzoeksvaardigheden die je tijdens het programma hebt ontwikkeld, kunnen je ook helpen om je opleiding in een doctoraat of een master-na-masteropleiding in Antwerpen of in het buitenland voort te zetten.
Voorzieningen
Getuigenissen van studenten
Waarom studeren aan University of Antwerp
Waarom Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie studeren in Antwerpen?
- Hands-on en academisch. Je opleiding tot professioneel zorgverlener en zorgmanager gaat hand in hand met een academische benadering. Naast klinische stages en praktijklessen staat ook wetenschappelijk onderzoek centraal.
- Inspirerende klinische stages. Je doet als stagiair praktijkervaring op in verschillende klinische locaties in Antwerpen en de periferie. Een stage in het buitenland is ook mogelijk.
- Internationale blootstelling. De klaslokalen zijn divers en internationaal. Je werkt met studenten van over de hele wereld, maar ook met binnenlandse studenten.
- Evidence-based learning. Wetenschappelijk onderbouwde kennis en inzichten vormen de basis van je studie. De kruisbestuiving van vakspecifieke vaardigheden met klinische input maakt je een veelzijdige professional.
- Groene campus en de stad binnen handbereik. Je lessen worden gegeven op Campus Drie Eiken, gelegen in de groene buitenwijken van Antwerpen. Je krijgt colleges in grote, moderne auditoria en oefent je vaardigheden in de goed uitgeruste praktijklokalen.