
MSc in
MSc in biomedische technologie University of Groningen

Invoering
MSc Biomedical Engineering biedt je de mogelijkheid om diepgaande kennis op te doen over een breed scala aan onderwerpen binnen de gezondheidszorg en technologie terwijl je werkt met de modernste medische faciliteiten.
De huidige medische praktijk vertrouwt steeds meer op technologie. U kunt hierbij denken aan beeldvorming van de binnenkant van uw lichaam met MRI of CT, het oplossen van hartproblemen door het plaatsen van kunstkleppen of het meten van stress om een burn-out te voorkomen. Bij het realiseren van deze apparaten zijn veel disciplines betrokken: micro-elektronica, informatietechnologie, werktuigbouwkunde en materiaalkunde.
Als biomedisch ingenieur heb je kennis van al deze vakgebieden en pas je deze toe om nieuwe apparaten te ontwikkelen; van steeds geavanceerdere beeldvormingsinstrumenten tot scaffolds voor tissue engineering; en van sensorsystemen tot nieuwe implantaten en kunstmatige organen. Gewoonlijk werk je in multidisciplinaire teams met artsen, ingenieurs, biologen en natuurlijk patiënten.
Als je geïnteresseerd bent in gezondheidszorg en technologie, biedt de masteropleiding Biomedical Engineering je de mogelijkheid om diepgaande kennis op te doen over een breed scala aan onderwerpen. Je bestudeert onderwerpen op het gebied van beeldvormingstechnieken, fysiologische regeltechniek, revalidatietechniek, implantaattechniek, cel- en weefselmanipulatie en infectiepreventie, evenals aspecten van medische ethiek en recht. Je wordt ook goed thuis in medische en biologische basiskennis.
Daarnaast biedt de University of Groningen state-of-the-art medische voorzieningen en unieke professionele samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Waarom studeren dit programma in Groningen?
- Geavanceerde medische voorzieningen
- Unieke samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen
- Volgens Elsevier de beste masteropleiding Biomedical Engineering van Nederland sinds 2016
- Onze faculteit is de thuisbasis van de Nobelprijswinnaar van de Scheikunde 2016, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar van de Natuurkunde in 1953, Frits Zerni
leerplan
2-jarig programma; studiepunten per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.
Het programma heeft drie tracks, waarvan je er één moet kiezen. Alle cursussen zijn verplicht. Elke track in het BME-programma biedt track-gerelateerde cursussen, naast algemene BME-cursussen die worden gedeeld tussen de tracks. Alle tracks omvatten een stage aan het einde van het eerste jaar en een masterproject aan het einde van het tweede jaar.
Stages en masterprojecten kunnen worden uitgevoerd bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), bedrijven of andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.
Programma-opties
- Ontwerp van medische hulpmiddelen (track)
- HTSM Honours Master (honoursprogramma)
- Biomaterialen Wetenschap en Engineering (track)
- Medische beeldvorming (track)
In het buitenland studeren
- Studeren in het buitenland is aan te raden
- Voor een gemiddelde van 10 weken
- Maximaal 60 EC
Uitwisseling: Al onze wetenschappelijke en technische programma's bieden mogelijkheden om in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn onder meer top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Voor Biomedical Engineering kun je het beste een uitwisselingsonderdeel in je opleiding realiseren door te kiezen voor een stage en/of masterproject in het buitenland.
toelatingen
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
Vooruitzichten op de arbeidsmarkt
Na afronding van de master Biomedical Engineering zijn er tal van werkgelegenheidsmogelijkheden. Het multidisciplinaire karakter van biomedische technologie draagt aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid in zowel onderzoeks-, ontwerp- als managementgerichte banen.
Biomedische ingenieurs kunnen bijdragen aan onderzoek, technisch ontwerp en productontwikkeling, aan zakelijke, management-, kwaliteits- en regelgevende aspecten van engineering, en aan een veilige introductie van technologie in ziekenhuizen. Biomedische ingenieurs zijn ook experts die kunnen adviseren over de ontwikkeling van langetermijnstrategieën en -beleid op het gebied van medische levenswetenschappen:
- In de industrie kan een BME-alumnus lid worden van de R&D-afdeling, werken aan innovatieve productontwikkeling of bestaande verbeteren. In grote bedrijven worden biomedische ingenieurs opgeleid om klinische proeven in ziekenhuizen te organiseren.
- In universiteiten of onderzoeksinstituten kan een biomedisch ingenieur 4 jaar als PhD-student werken aan een wetenschappelijk project, bijvoorbeeld evaluatie van nieuwe diagnostische beeldvormingstechnieken, ontwikkeling van nieuwe biomaterialen of implantaatprototypes. Een andere mogelijkheid als Ph.D. student gaat werken aan de toepassing van nieuwe therapeutische technieken in de oncologie of het ontwerpen van nieuwe prothesen.
- In ziekenhuizen kan een biomedisch ingenieur aan de slag als veiligheidsfunctionaris om de patiëntveiligheid te vergroten door trainingen te introduceren over het toepassen van nieuwe diagnostische hulpmiddelen of nieuwe kunstmatige organen.
- Overheidsorganisaties kunnen BME-alumni inhuren om te werken aan certificering van nieuwe medische hulpmiddelen, nieuwe masteropleidingen of nieuwe wetgeving.
- Wanneer je de opleiding Medical Imaging volgt, kom je in aanmerking voor de postacademische opleiding Medische Fysica. Als medisch fysicus ben je een klinisch specialist in de zorg met praktische kennis van natuurkunde en techniek. Je bent verantwoordelijk voor de veilige en verantwoorde introductie van nieuwe en bestaande medische apparatuur en technologie voor de optimalisatie van diagnostische beeldvorming en behandeling.
- Je kunt ondernemer worden, je eigen bedrijf starten om het medische hulpmiddel dat je tijdens je masterproject hebt ontworpen verder te ontwikkelen, patenteren, een businessplan schrijven en het uiteindelijk op de markt brengen