
MSc in
Masteropleiding in fysische en chemische wetenschappen: chemie van geneesmiddelenontwikkeling University of Turku

Invoering
Het masterprogramma Fysische en Chemische Wetenschappen - Chemistry of Drug Development specialisatietrack voorziet je van theoretische en praktische vaardigheden op het gebied van screening, identificatie, ontwerp en targeting van geneesmiddelen.
Hoe nieuwe medicijnen vinden, identificeren, ontwerpen en targeten?
Het programma biedt je een sterke kennis over een of meer van de volgende onderwerpen die de chemie van medicijnontwikkeling vanuit enigszins verschillende perspectieven behandelen: bioanalytische chemie, bio-organische chemie en radiofarmaceutische chemie. Daarnaast leer je de state-of-the-art methoden beheersen die nodig zijn voor de volledige identificatie van medicijnmoleculen en voor hun kwantificering uit verschillende soorten weefsels en metabolietmengsels. Onze aanpak geeft u een sterke praktische kennis van medicinale chemie, aangezien praktisch laboratoriumwerk de ziel van ons programma vormt.
Academische uitmuntendheid en ervaring
Onze benadering van Chemistry of Drug Development is een unieke combinatie van onderzoeksgebieden die nauw met elkaar verbonden zijn, maar die een ander soort expertise vereisen. Alle drie de opties worden vertegenwoordigd door gerenommeerde toponderzoeksgroepen: Bioorganic Group, Radiopharmaceutical Chemistry Group, Bioanalytical Chemistry samen met Detection Technology Group en Natural Chemistry Research Group.
Het belangrijkste doel in studies van bio-organische chemie is om de belangrijkste concepten van organische reacties, stereochemie en fysische organische chemie onder de knie te krijgen. Op deze manier kan de student organische syntheses ontwerpen en uitvoeren en de chemische biologie begrijpen. De Bioorganic Group is gespecialiseerd in de synthese van biopolymeren (oligonucleotiden, oligosachariden en peptiden), hun interactiemechanismen op moleculair niveau en de toepassing van deze kennis bij het oplossen van medicinale problemen.
Studenten Radiofarmaceutische Chemie kunnen zich specialiseren in radiosynthesechemie en toepassingen van kortlevende, isotopisch gelabelde positron-emitterende radiotracers. Deze tracers worden gebruikt in positronemissietomografie (PET) die beeldvorming van biochemische processen in vivo mogelijk maakt, zowel bij gezondheid als bij ziekte. De synthese van radiotracers omvat zowel kleine moleculen met een laag molecuulgewicht als macromoleculen, meestal peptiden, eiwitten en hun fragmenten. Het onderwijs in radiofarmaceutische chemie vindt plaats in nauwe samenwerking met het Turku PET-centrum, een nationaal instituut dat gezamenlijk eigendom is van de University of Turku , de Åbo Akademi-universiteit en het ziekenhuisdistrict van Zuidwest-Finland.
Studenten Bioanalytische Chemie leren de meest prominente (bio)analytische detectie- en scheidingstechnieken en zijn in staat om de technieken toe te passen op medicinale chemie en medicijnontdekking. De student weet hoe hij bioanalytische assays en scheidingsmethoden moet ontwerpen voor de identificatie, kwantificering en het in kaart brengen van potentiële geneesmiddelen en doelwitmoleculen - ook in de praktijk. De cursussen worden verzorgd door de Onderzoeksgroepen Natuurchemie en Detectietechnologie. De inhoud van de cursussen wordt geacht te voldoen aan de behoeften van naburige industrieën voor bioanalytische chemie.
De faciliteiten van Chemistry of Drug Development zijn state-of-the-art. We hebben directe toegang tot de preklinische en klinische groepen van het Turku PET Centre. Het PET-centrum heeft vier cyclotrons voor de productie van radionucliden en 25 hete cellen voor de synthese van radiotracers. Bij het departement Chemie hebben we onlangs de NMR-faciliteiten geüpdatet met moderne 500 en 600 MHz-magneten met cryo-sondes die de werking bij lage medicijnconcentraties vergemakkelijken. We hebben directe toegang tot UPLC-MS/MS-instrumenten met zowel triple quadrupool als hoge resolutie massaspectrometriedetectoren. Een efficiënte ECD-spectrometer vormt een aanvulling op de apparatuur die nodig is voor de nauwkeurige identificatie van de geproduceerde en gezuiverde kandidaat-geneesmiddelen. Om te weten hoe je deze apparatuur en technieken onder de knie moet krijgen, is een echt voordeel voor de chemicus die afstudeert van ons programma.
Masterproef & Onderwerpen
Het Master's Laboratory Project vormt de basis voor je masterproef. Dit laboratoriumproject maakt deel uit van een echt onderzoeksproject dat plaatsvindt op de afdeling en wordt uitgevoerd onder begeleiding van een supervisor. De masterproef wordt geschreven op basis van de resultaten van het laboratoriumproject en een overzicht van relevante achtergrondliteratuur.
Het is mogelijk om het laboratoriumproject ook in een andere universiteit of in de industrie uit te voeren.
Voorbeelden van scriptieonderwerpen:
- Fluorescerende oligonucleotide-probes voor het screenen van nucleobase-surrogaten met hoge affiniteit
- Oplossingsfasesynthese van korte oligo-2′-deoxyribonucleotiden met behulp van geclusterde nucleosiden als oplosbare drager
- Synthese van 11C- en 18F-gelabelde radiofarmaca
- Nieuwe kwantificeringsmethoden voor en screening van anthocyanine-tannine-adducten in 300 rode wijnvariëteiten
- Verbetering van anthelmintische activiteiten van plantenmetabolieten door chemische modificaties
Wilt u eenmaal per maand deadlineherinneringen, uitnodigingen voor evenementen en tips per e-mail ontvangen?
Abonneer u op de toekomst met de UTU-nieuwsbrief, door Admission Services van de University of Turku .
toelatingen
leerplan
Programma structuur
De specialisatietrack Chemistry of Drug Development is een tweejarig programma van 120 ECTS-credits. Het lesprogramma bestaat uit:
- Kerncursussen (20 ECTS) en laboratoriumproject (20 ECTS)
- Thematische specialisatie in bioanalytische chemie, bio-organische chemie of radiofarmaceutische chemie (20 sp.)
- Masterscriptie en aanverwante vakken (40 sp.)
- Andere studies, waaronder verplichte taalstudies en selecteerbare studies in verschillende thematische gebieden en speciale thema's (20 ECTS)
Elke student maakt een persoonlijk studieplan dat helpt om de cursussen te selecteren die het beste passen bij de persoonlijke interesses en achtergrond van de student.
Programma resultaat
Competentie Beschrijving
Na afronding van de studies, afhankelijk van je specialisatie, wel
- weten hoe je meerstapssyntheseroutes ontwerpt en uitvoert om organische verbindingen te produceren
- ken de speciale vereisten om in het laboratorium voor radiofarmaceutische chemie te werken
- ken de basisprincipes van bioimaging
- weten hoe syntheseroutes moeten worden ontworpen en uitgevoerd voor verbindingen die worden gebruikt bij bioimaging
- weet hoe je organische verbindingen moet isoleren en zuiveren
- weet structuren van organische verbindingen te karakteriseren
- begrijpen hoe reactiviteit en bioactiviteit verband houden met zowel de structuur als de reactieomstandigheden
- ken de chemische eigenschappen, functionaliteit en biologische betekenis van biopolymeren en hun structurele eenheden
- ken de klassen van bioactieve verbindingen van planten, hun biosyntheseroutes en chemische eigenschappen, en hun belangrijkste structuur / activiteit-relaties
- vloeistofchromatografische en massaspectrometrische methoden kunnen gebruiken en ontwikkelen
- weten hoe verschillende soorten bioactiviteiten voor zuivere verbindingen en mengsels van verbindingen moeten worden gemeten en hoe ze nieuwe soorten activiteitsmethoden kunnen ontwikkelen
- diagnostische methoden en methoden voor het ontdekken van geneesmiddelen ontwikkelen voor op eiwitten en cellen gebaseerde doelen
- de basisprincipes van algemeen toegepaste methoden begrijpen, zoals luminescentietechnieken bij screening met hoge doorvoer
Galerij
Carrièremogelijkheden
Taak opties
De track Chemistry of Drug Development heeft nauwe banden met de farmaceutische industrie in de regio Turku en internationale samenwerkingsnetwerken. Deze bieden de studenten de mogelijkheid om het masterlaboratoriumproject in hun faciliteiten of in samenwerking te doen. Ze kunnen ook stages en vacatures voor afgestudeerden aanbieden.
Je wordt uitgerust met vaardigheden die je meerdere carrièremogelijkheden bieden. Je kunt bijvoorbeeld in de industrie in Finland of in het buitenland komen werken, of bijvoorbeeld de publieke sector betreden in verschillende gezaghebbende taken.
De studies Chemistry of Drug Development bieden uitstekende mogelijkheden voor een carrière in de levenswetenschappen. U kunt bijvoorbeeld:
- doorgaan als een postdoctorale student om een carrière als wetenschapper na te streven
- werk in de industrie als onderzoeker of kwaliteitsmanager
- werk in een kernfacilitair management en zorg voor oa de massaspectrometers
- nationaal of internationaal werken in de wetenschapsadministratie
- werken in onderzoekslaboratoria van ziekenhuizen
- productmanager of projectcoördinator zijn
Carrière in onderzoek
De Master of Science-graad die in het programma is behaald, kwalificeert de afgestudeerden voor PhD-studies in Turku, elders in Finland, of universiteiten over de hele wereld.
Afgestudeerden van het programma komen in aanmerking om te solliciteren naar een functie in de University of Turku Graduate School, UTUGS. De Graduate School bestaat uit promotieprogramma's, die alle disciplines en promovendi van de universiteit bestrijken.
Samen met de promotieprogramma's biedt de Graduate School een systematische en hoogwaardige promotieopleiding. UTUGS streeft ernaar hooggekwalificeerde experts op te leiden met de vaardigheden die nodig zijn voor zowel professionele loopbanen in onderzoek als andere expertisefuncties.
Er zijn verschillende doctoraatsprogramma's aan de University of Turku beschikbaar voor afgestudeerden:
- Geneesmiddelenonderzoek
- Exacte Wetenschappen
- Moleculaire Geneeskunde
- Klinisch onderzoek
- Technologie