
MSc in
MSc in biomoleculaire wetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

Invoering
Focus op de fundamenten van moleculaire en cellulaire processen
Hoe zorg je voor veilig, stabiel voedsel en hoe produceer je gewassen op een stabiele manier? Hoe ontwikkel je behandelingen voor leeftijdsgebonden ziekten of infecties? Hoe vind je oplossingen voor opkomende problemen, zoals antibioticaresistentie en stikstofbinding in onze bodems? Dit zijn allemaal veeleisende uitdagingen waar de moderne samenleving voor staat. En het is onze prioriteit om oplossingen te vinden.
Met een grondig begrip van moleculaire en cellulaire processen en een focus op fundamentele zaken, ben je beter in staat om te innoveren en biotechnologische oplossingen of behandelingen voor deze problemen te ontwikkelen. Bovendien worden de huidige biomoleculaire wetenschappers steeds meer blootgesteld aan enorme hoeveelheden gegevens van high-throughput-methoden, die een kritische wetenschappelijke benadering vereisen. Hiervoor is het van vitaal belang dat afgestudeerden in de moleculaire en celbiologie goed voorbereid zijn om het lab te betreden binnen een interdisciplinaire life sciences onderzoeksgemeenschap.
toelatingen
leerplan
Welke specialisatie kies je?
De master Biomolecular Sciences duurt twee jaar. Het onderwijs vindt plaats in de vorm van hoorcolleges, research tutorials, werkgroepen, demonstraties, labbezoeken, practica en trainingen, en specifieke computerondersteunde toepassingen. In het eerste jaar kies je een van de drie specialisaties. Het is ook mogelijk om de specialisaties te kiezen en te combineren. In je tweede jaar ga je verder met de specialisatie van je eerste jaar.
- Moleculaire celbiologie
- Biologische chemie
- Moleculaire Bioinformatica
Belangrijke onderwerpen binnen de biomoleculaire wetenschappen
Een nieuwe methode om tuberculose te bestrijden
Na een periode van relatieve rust lijkt tuberculose weer in opmars te zijn, met momenteel zo'n 2 miljoen slachtoffers per jaar. 'Mycobacterium tuberculosis' scheidt verschillende eiwitten uit die allemaal een rol spelen bij het ontstaan van ziekten. Kennis over de onderliggende uitscheidingsmechanismen kan worden toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om de bacterie te bestrijden.
Regulering van genexpressie
Het is een wonder hoe een enkele bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een complex organisme en hoe ongedifferentieerde stamcellen kunnen worden aangewezen om hun rol in dit proces op zich te nemen. Expressie en regulatie van genen in eukaryoten worden gecontroleerd door transcriptiefactoren, maar daarnaast is er ook post-transcriptionele controle. Het ontrafelen van deze regulerende netwerken zal enorme mogelijkheden openen in biomedisch en biotechnologisch onderzoek.
Door virussen veroorzaakte kanker
Spelen virussen een rol bij het ontstaan van kanker? Uit onderzoek van de VU blijkt dat dat inderdaad het geval is. Deze bevindingen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën.
Druk verkeer binnen cellen
Binnen onze cellen is er een voortdurend en druk verkeer van voedingsstoffen, organellen en signaalstoffen, aangedreven door motoreiwitten. Om deze motoreiwitten te visualiseren, te tellen en te volgen en erachter te komen hoe ze samenwerken in hun werk, zijn en moeten er geavanceerde nieuwe microscopiemethoden worden ontwikkeld.
Stages
Er zijn veel mogelijkheden voor stages tijdens het programma. Je stage kan plaatsvinden op de campus, bij ons aangesloten Amsterdam Universitair Medisch Centrum (VUmc) of bij een relevante onderzoeksgroep in Nederland. Degenen onder jullie zonder veel praktische (stage)ervaring worden geadviseerd om hun eerste stage bij VU Amsterdam te lopen, waar je meer begeleiding krijgt van onze medewerkers. Over het algemeen wordt van je verwacht dat je meer zelfstandig werkt in een medisch centrum of bedrijf buiten de campus.
Tijdens het eerste semester solliciteer je naar stages door contact op te nemen met docenten van je cursussen of interessante onderzoeksgroepen die je zelf online vindt. Kansen zijn onder meer:
- AIMMS instituut
- Amsterdam Universitair Medisch Centrum (VUmc) (of minder aangesloten medische centra, zoals LUMC, AMC, UMC en Erasmus MC)
- Amsterdams Onderzoek
- Onderzoeksinstituten als NKI, ACTA (tandheelkunde), AMOLF, KIT of Sanquin
Je tweede stage in het buitenland kun je volgen als je meer ervaring hebt met onderzoek. Het organiseren van een stage in het buitenland kost wat tijd en planning vooraf, maar voor meer informatie kun je dichter bij de tijd terecht bij ons International Office.
Carrièremogelijkheden
Zoeken naar oplossingen voor fundamentele levenswetenschappelijke onderzoeksvragen
Als afgestudeerde van het Biomolecular Sciences-programma ben je goed opgeleid om oplossingen te zoeken voor fundamentele levenswetenschappelijke onderzoeksvragen. Je hebt uitstekende onderzoeks- en wetenschappelijke schrijfvaardigheden, evenals specialistische kennis op jouw gebied van wetenschappelijke expertise.
Het domein van de levenswetenschappen is de afgelopen jaren enorm gegroeid, dus een masterdiploma (naast je bachelor) is een absolute must om de uitgebreide laboratoriumervaring en kritische denkvaardigheden aan te tonen die je nodig hebt om Ph.D. onderzoek. Om je voor te bereiden op een carrière in de academische of wetenschappelijke sector, bedenk je je eigen professionele ontwikkelingsplan en leerportfolio als onderdeel van een kerncursus (die beide jaren van het programma omvat) over professionaliteit in biomoleculaire wetenschappen.
Wat kun je doen na je master?
Na een Ph.D. programma
Na het behalen van het masterprogramma kun je je academische carrière in life sciences-onderzoek voortzetten en een Ph.D. positie. Als u ervoor kiest om bij VU Amsterdam te blijven voor uw Ph.D., wordt de AIMMS Ph.D. programma zal je verder opleiden voor je toekomstige carrière in de academische wereld of bij andere onderzoeksinstituten.
Zeer gemotiveerd en ambitieus voor een carrière in onderzoek of de academische wereld? Overweeg een postdoctorale onderzoekspositie na het voltooien van je Ph.D. Verdere studie is essentieel om hogere onderzoeksposities aan universiteiten te krijgen. Rollen als universitair docent, hoofddocent of professor, en veel banen in hogere bedrijfstakken (DSM, Unilever) worden vervuld door mensen met een Ph.D. in de moleculaire biologie of biochemie.
Begin met werken
Je kunt je vaardigheden en expertise op het gebied van life sciences ook gebruiken om als specialist te werken in een life sciences- of farmacologiebedrijf of -organisatie. Je kunt medisch productspecialist, junior technisch wetenschapper, IT-specialist en datawetenschapper worden, of junior onderzoeker bij farmaceutische bedrijven en biotechnologie-startups.