Keystone logo

1 Gezondheidszorg Opleidingen in Gezondheidszorg Geallieerde gezondheidszorg Medische Beeldvorming Mammografie 2024

Filters

Filters

  • Gezondheidszorg
  • Geallieerde gezondheidszorg
  • Medische Beeldvorming
Vakgebieden
  • Gezondheidszorg (1)
  • Terug naar hoofdcategorie
Locaties
Vind meer locaties
Type graad
Duur
Studietempo
Taal
Taal
Studieformaat

Gezondheidszorg Opleidingen in Gezondheidszorg Geallieerde gezondheidszorg Medische Beeldvorming Mammografie

Wat is een mammografie?
Een mammografie (ook wel mammogram genoemd) is een röntgenonderzoek van de borsten dat wordt gebruikt om borstaandoeningen op te sporen en te diagnosticeren. Ze worden ook in de geneeskunde gebruikt om te screenen op borstkanker, een diagnose te stellen of de veranderingen ervan te volgen.

Welke banen kan ik krijgen in mammografie?
Mammografen zijn beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in het gebruik van röntgenfoto's om beelden van de borsten te maken. Ze werken in ziekenhuizen, klinieken of privépraktijken met andere professionals, zoals radiologen. Sommige mammografen geven ook cursussen aan hogescholen en universiteiten.

Hoe word ik mammograaf?
Om mammograaf te worden, moet u een geaccrediteerd trainingsprogramma volgen. Mammografieprogramma's duren doorgaans twee tot vier jaar en omvatten cursussen over anatomie, fysiologie, medische beeldvorming en stralingsveiligheid. Na het voltooien van een trainingsprogramma kunt u, afhankelijk van het land, in aanmerking komen voor een mammografiecertificeringsexamen. Zodra u geslaagd bent voor het examen en uw certificaat hebt behaald, kunt u solliciteren voor een baan als mammograaf.

Wat ga ik studeren tijdens mijn mammografieopleiding?
Studenten leren over de fysica van röntgenstralen, de anatomie en fysiologie van de borst en het bedienen van mammografieapparatuur. Ze zullen ook de detectie en diagnose van borstkanker en methoden voor het verminderen van blootstelling aan straling bestuderen.