Keystone logo
Vrije Universiteit Brussel

Vrije Universiteit Brussel

Vrije Universiteit Brussel

Invoering

Gerangschikt als een van de beste universiteiten van Europa, combineert Vrije Universiteit Brussel ( VUB ) bekroond onderzoek en een scala aan studieprogramma's met een ondersteunend opendeurbeleid Brussel, een van de interessantste steden van Europa. Bijna 200 jaar ervaring en geschiedenis wachten op je op de groene, stedelijke campussen.

Een jonge universiteit met een gevestigde traditie

Het enkele woord 'vrije' in ' Vrije Universiteit Brussel ' betekent 'vrij' en vertelt je eigenlijk alles wat je moet weten over de ambitie van onze universiteit: het bevorderen van onderzoek en denken zonder dogma's en vooroordelen. Omdat studeren aan VUB , in een open sfeer van tolerantie en diversiteit, betekent groeien tot een onafhankelijk en kritisch denkend individu dat kan omgaan met onze snel veranderende wereld.

Een universiteit in het hart van Europa

VUB biedt studenten meer dan alleen een geweldige leerzame ervaring. Brussel, het hart van Europa en de hoofdstad van België, is een open uitnodiging om een echte internationale stad te ontdekken. Brussel is het centrum van de internationale politiek en het bedrijfsleven. Grote politieke EU-instellingen zijn gevestigd in Brussel en bieden een breed scala aan carrièremogelijkheden.

Flexibiliteit - Keuze - Begeleiding

In de acht faculteiten van VUB kunnen studenten ervoor kiezen om buiten hun eigen discipline te studeren en te verkennen. VUB biedt een volledige reeks bachelor- en mastercursussen, waarvan er vele in het Engels worden gegeven. Het sleutelbegrip in dit cursusaanbod is flexibiliteit. Het systeem van majors en minors stelt studenten in staat hun studie zo in te richten dat ze het beste bij hun interesses passen. Sommige cursussen zijn ontworpen als avondlessen en zijn daarom geschikt voor zowel studenten als professionals.

Een middelgrote universiteit zijn heeft zo zijn voordelen. Allereerst maakt het frequent persoonlijk contact mogelijk tussen studenten, docenten en onderwijsassistenten. Studenten krijgen de mogelijkheid om hun vragen rechtstreeks aan hun professoren te stellen, zowel binnen als buiten de klas. Dit past in een echte direct contact-cultuur die goed ingebed is binnen de universiteit. Bovendien worden studenten sterk aangemoedigd om met elkaar om te gaan via groepsopdrachten binnen het curriculum en verschillende buitenschoolse activiteiten. VUB -alumni zijn daarom uitstekende kritische denkers en welbespraakte personen die in staat zijn om te netwerken en opmerkelijk goed te functioneren in de samenleving.

Alle opleidingen aangeboden door de VUB zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), waardoor ze voldoen aan vooraf gedefinieerde kwaliteitsnormen.

Wil je meer weten over onze Engelstalige programma's? Doe mee met onze online infosessies! Meer informatie op www. VUB .be/nl/online-infosessies

Internationaliseringsstrategie

Internationalisering is een van de topprioriteiten in het strategisch plan van VUB . VUB trekt goed voorbereide, gemotiveerde internationale studenten en professoren aan door een aantrekkelijk internationaal en Engelstalig onderwijsportfolio aan te bieden.

VUB stelt alles in het werk om sterke partnerschappen tot stand te brengen met academische instituten, zowel regionale als wereldwijde organisaties, het bedrijfsleven, beleidsmakers en overheden.

Campusfuncties

Alles wat u nodig heeft is binnen handbereik en ter plaatse beschikbaar, vlakbij het bruisende stadscentrum van Brussel: uitgebreide bibliotheken, moderne computerlokalen, ultramoderne sportfaciliteiten, opwindende restaurants, interessante culturele activiteiten, taalcursussen.

Hoofdcampus Brussel

Deze groene campus is de thuisbasis van de faculteiten Talen en Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, Recht en Criminologie, Lichamelijke Opvoeding en Fysiotherapie, Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, en Ingenieurswetenschappen.

Daarnaast bevinden zich hier het rectoraat, de sociale voorzieningen, het restaurant, de studentenhuisvesting, de sociaal-culturele en sportieve infrastructuur.

Brusselse Gezondheidscampus

Onze medische campus ligt in Jette, naast het Universitair Ziekenhuis en omgeven door natuurreservaten. De campus herbergt de faculteit Geneeskunde en Farmacie en delen van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Fysiotherapie. Er zijn verschillende voorzieningen om te wonen en studeren op de campus: studentenkamers, sportinfrastructuur, restaurant, bibliotheek, studiebegeleiding...

Fotonicacampus Brussel

​De Photonics Campus ​huisvest hightechplatforms​ voor ​micro-optisch ontwerp in cleanroomomstandigheden​, naast een volledig uitgeruste technologiehal​ voor geavanceerde polymeerprototyping.

Stadscampus Brussel

Brussel is een droomlab voor (toekomstige) wetenschappers en de ideale leerplek voor studenten. Via het initiatief weKONEKT.brussels dat we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, verbinden we u met de hoofdstad. Omgekeerd versterken we de Brusselse gemeenschap door samen met onze diverse partners onderwijs te organiseren met, in en voor Brussel. Verbinding, samenwerking en co-creatie staan hierbij centraal. VUB positioneert zich bovendien als een stedelijke universiteit die haar engagement en verantwoordelijkheid voor Brussel serieus neemt.

Ontdek onze campussen in 360 graden: href="https://virtualtour.vub.be/nl

Studenten Huisvesting

Er zijn 1.540 volledig ingerichte VUB studentenkamers beschikbaar voor (voltijdse) bachelor- en masterstudenten. Ze bevinden zich op en rond de hoofdcampussen van de VUB . Kandidaat-studenten kunnen een VUB kamer aanvragen via het centrale aanvraagsysteem. Er gelden specifieke deadlines. Om voor een kamer in aanmerking te komen, moet je eerst (voorwaardelijke) toelating krijgen tot de opleiding van jouw keuze. Je kunt er ook voor kiezen om in het stadscentrum te wonen, aangezien onze campussen gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Hulp nodig met het vinden van een studentenkamer in Brussel? Bekijk het aanbod van onze partners in huisvesting.

    toelatingen

    Algemene deadlines voor aanmelding

    Als u solliciteert met een buitenlands diploma, gelden er aparte deadlines voor het indienen van een volledige aanvraag. De deadline is afhankelijk van uw nationaliteit en van het studieniveau van uw interesseprogramma.

    • Niet-EER-burgers (die een visum nodig hebben voor België)
      • Bacheloropleiding: aanmelden vóór 1 april 2024
      • Masteropleiding: aanmelden vóór 1 april 2024
      • EER-burgers (of niet-EER-burgers met een geldige verblijfsvergunning)
      • Bacheloropleiding: aanmelden vóór 1 september 2024
      • Masteropleiding: aanmelden vóór 1 juli 2024

    Voor bepaalde masterprogramma's kunnen afwijkende aanmeldingsdeadlines gelden. Zorg ervoor dat u de aanmeldingsdeadlines controleert die van toepassing zijn op uw interesseprogramma.

    Taalvereisten

    Toekomstige studenten kunnen het bewijs leveren van voldoende kennis van het Engels als instructietaal door te voldoen aan een van de volgende criteria:

    1. in het bezit zijn van een diploma secundair of hoger onderwijs waarbij Engels de voertaal was;
    2. met succes een van de volgende taalvaardigheidstests hebben afgelegd die overeenkomen met het gemeenschappelijk Europees referentiekader met minimaal niveau B2:
    • TOEFL iBT (of speciale thuiseditie) met min. niveau: 79;
    • IELTS met min. totaalniveau: 6,5;
    • Ik TACE met min. niveau: B2;
    • Cambridge English kwalificatieschaal met min. niveau: 170;

    Certificaten en andere bewijzen van taaltoetsen mogen niet meer dan vijf jaar ouder zijn dan de eerste inschrijving.

    Academische vereisten

    Bachelor programma's

    Wanneer je je aanmeldt voor een bacheloropleiding, heb je een diploma van een middelbare school nodig dat je toegang geeft tot een bachelordiploma in je thuisland. Sommige diploma's worden gelijkwaardig geacht aan een Vlaams diploma secundair onderwijs en geven rechtstreekse toegang tot onze programma's.

    Masterprogramma's

    Wanneer je je aanmeldt voor een masterprogramma, moet je beschikken over een bachelordiploma (of gelijkwaardig). Elk programma heeft zijn eigen specifieke vereisten. Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, verifiëren wij uw diploma en cijferlijsten om te bepalen of u in aanmerking komt voor het programma van uw keuze.

    Aanvraagkosten

    Let op: als je een niet-Belgisch diploma hebt, moet je € 50 inschrijfgeld betalen. We sturen u na het aanvragen een e-mail met betalingsinstructies voor een bankoverschrijving als u deze vergoeding moet betalen. Het inschrijfgeld is niet-restitueerbaar, maar wordt in mindering gebracht op je collegegeld als je wordt geaccepteerd en je inschrijft.

    Houd er rekening mee dat we uw aanvraag pas kunnen verwerken als de betaling op onze rekening is gestort wanneer u wordt gevraagd om een inschrijfgeld te betalen.

    Visum vereisten

    Visumvereisten worden voornamelijk bepaald door 3 factoren:

    • Hoe lang de persoon in België blijft (meer of minder dan 90 dagen)
    • De nationaliteit van de aanvrager, EER of niet-EER
    • Het doel van het verblijf (studeren, werken, gezinshereniging, etc.)

    Afhankelijk van het profiel van de aanvrager kan het zijn dat er in het land van herkomst (visum) enkele formaliteiten moeten worden vervuld en eenmalig een aantal administratieve stappen in België (ID-kaart).

    Brussel bestaat uit 19 verschillende gemeenten die allemaal hun eigen burgemeester, gemeenteraad en lokale administratiekantoren hebben. Afhankelijk van waar mensen zullen wonen, zullen de procedures en vereiste documenten variëren. Het wordt aanbevolen om kopieën van alle ingediende documenten voor de visumprocedure mee te nemen.

    Beurzen en financiering

    Erasmus Mundus Scholarships 4CITIES
    Master Mind
    Erasmus+ KA1 - incoming
    PRONABEC
    China Scholarship Council
    ICP Master
    VUB Scholarships for Master of Science in Photonics Engineering

    Doe mee met onze online infosessies!

    Ben je geïnteresseerd in een van onze Engelstalige programma's en wil je meer weten over studeren in Brussel bij VUB? VUB organiseert algemene en programmaspecifieke online infosessies. Reserveer van

    Prijzen en accreditaties</div>

    Alle opleidingen die de VUB aanbiedt, zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), waardoor ze voldoen aan de hoogste vooraf gedefinieerde kwaliteitsnormen . Naast dit officiële kwaliteitscontrolesysteem beschikt VUB over een interne Commissie Kwaliteitscontrole die belast is met het permanent monitoren van de kwaliteit van het onderwijs.

    Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO)

    Geaccrediteerd

    Getuigenissen van studenten

    Locaties

    • Brussels

      Pleinlaan 2

    Chat with students

    Vragen